Salçalık Biber Yetiştiriciliği

Salçalık Biber Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:02
Salçalık Biber Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Salçalık Biber Yetiştiriciliği

Salçalık Biber Yetiştiriciliği. Ilık ve sıcak iklim sebzesidir. Biberin en uygun sıcaklık isteği 2O-30°C’dir. Bitkiler 5°C ye kadar hayati işlevlerini devam ettirirler. Yalnız 8°C’den sonra çiçek tomurcuklarının oluşumu durmaktadır. Ayrıca bitkiler O°C ve bazen 2°C’ye kadar olan çok kısa süreli soğuktan nadiren donmadan atlatmaktadır. Çünkü sıcaklık eksi 2-3°C’ye düştüğü zaman tamamen zarar görmektedirler. Soğuğun, uzun süre devam etmesi halinde O°C’nin altındaki sıcaklıklarda ölüm meydana gelmektedir. Salçalık biber tohumu ışık ve sıcaklık yanında nemden de hoşlanmaktadır.

Salçalık Biber Yetiştiriciliği.  Kuru bir ortamda iyi gelişim göstermektedir. Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamaktadır. Toprakta devamlı %60-70 nem bulunmaktadır. Sudan hoşlanmasının yanı sıra fazla suya karşı da kökler duyarlıdır. Bu nedenle çabuk çürür ve hastalanmaktadır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalmaktadır ve irileşmemektedir. Çoğu kez çiçek silkmeleri görülmektedir. Aynı durum suyun düzgün verilmemesi, yani bir bol sulamadan sonra, bitkiyi uzun süre susuz tutup tekrar bol su vermekle de ortaya çıkmaktadır.

Genellikle toprak istekleri fazla değildir. Kökler narin yapıda olduklarından ağır, killi, havasız, su tutan topraklarda yetişmemektedir. Buna karşılık kumlu topraklarda, su ve besin maddesi temin edildiğinde sonuç olumlu olmaktadır. Biberler tınlı-kumlu, tınlı-hafif killi, organik maddesi zengin topraklar üzerinde en iyi gelişmeyi ve verimi verir.  Toprak pH’sının 6.0-6.5 olmasını ister. Salçalık biber tohumu  viyollere ekilmektedir. Çünkü bakım işlerinin kolaylığı ve fidelerin pişkin olarak yetişmesi için viyollere ekim tercih edilmelidir. Viyollere standart tohum ise 3-4, hibrit tohum kullanırken 1 adet tohum ekimi yapılmaktadır.

Salçalık Biber Yetiştiriciliği. Tohumun 2-3 katı derinliğe ekilmektedir. Tohum ekim zamanı  özellikle bölgelere göre değişmektedir. 10-15 günde tohumlar çimlenerek çıkışlar başlamaktadır. Fideliğin gece sıcaklığının 10 oC gündüz ise 20-25 oC’ nin altına düşmemesi gerekmektedir. Viyole de tohum çıkışının iyi olması için toprak neminin korunması gerekmektedir. Fazla nemi olduğu zaman ise tohumlarda çürümeler meydana gelmektedir. Fideler de yapılacak bakım işleri; ot alma, zamanında sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadeledir.

Arazi belirlenen gübrelerle gübrelenmektedir, toprak işlemesi yapılmaktadır. Salçalık biber tohumu düzenli sulanarak yetiştirildiklerinden ve karık usulü sulama yapıldığından yetiştirme yerinde masuralar hazırlanır. Özellikle kök boğazı yanıklığı hastalığına karşı en etkin kültürel önlem damla sulama yapılmasıdır. Böylece hastalığın su ile yayılması önleneceğinden etkin bir mücadele edilmiş olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP