Saksıda Biber Sulama Sıklığı

Saksıda Biber Sulama Sıklığı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:01
Saksıda Biber Sulama Sıklığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Sulama Sıklığı

Biber Sulama Sıklığı. Saksıda biber yetiştirmek, verim veren bir durumdur. Özellikle süs ve cin biberleri oldukça fazla ürün vermektedirler. Evde özellikle anneler turşu kurmak için saksılarında biber yetiştirmektedirler. Saksıda biber tohumu yetiştirmek oldukça basit ve iyi ürün alınabilecek kadar hoş bir olaydır. Torf, gübre ve bahçe toprağı iyice karıştırılmalıdır.

Biber Sulama Sıklığı. Saksıdaki biber tohumu ilk olarak çimlenmesi gerekmektedir. Plastik bardak ya da viyollere toprak atıp ve tohumlar her bardağa 2-3 tane gelecek şekilde yerleşir. Tohumların üzeri yaklaşık 1 cm kadar toprakla kapanmaktadır. Daha sonra mümkün ise fısfıs yardımıyla toprak nemlendirilecektir. Nemli toprağın üzeri streç film yardımıyla kapanmaktadır.

Streçin altındaki  toprağın nemi kontrol altındadır. Ve yaklaşık 1 saat kadar toprak havalandırılmalıdır. Ayrıca ıslak ıslak olmadan toprak nemli bırakılmalıdır. Biber tohumunu çimlendirmenin en iyi yolu ise güneş gören bir cam kenarıdır. Yaklaşık 3 hafta içerisinde çimlenen biber tohumunun, ortam sıcaklığının artması durumuna bağlı olarak çimlenme süresi kısalabilmektedir. Çimlenmenin başlamasıyla birlikte streç film kalkar ve bol güneş alan bir yerde filizler olgunlaşır.

Biber Sulama Sıklığı.  En az dört yapraklı olan fide, nazik hareketlerle yerinden çıkıp önceden hazırlanan toprakla dolu saksılara yerleşir. Kökleri zedelemeden kapatacak şekilde üzeri toprakla kapanıp fideler asıl yerlerine yerleşmektedir. Yapılan dikim işleminin ardından ise biber fidelerine can suyu verilmelidir. 1 gün gölgede bekletilen fideler yavaş yavaş güneş alan yerlere çıkartılmalıdır. Domatese göre suyu daha çok seven biber için ilk 2 hafta boyunca gün aşırı sulama işlemi yapılmalıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte ise toprağın nem durumu kontrol edilerek sulama işlemine devam edilmelidir.

Biberlerde hasat; çeşidin erkenciliği, yetiştirme ve bakım koşullarına göre değişiklik göstermektedir. Sonuç olarak biber uygun gelişimi gösterdiğinde hasat edilmelidir. Ayrıca üretiminde hasat, çeşidin erkenciliği, yetiştirme ve bakım koşullarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Biber bitkisi uygun büyüklüğe geldiğinde hasat işlemi yapılmalıdır.  Fazla geç toplamak  kalite özelliklerinin düşmesine neden olmakta bu nedenle meyveler normal büyüklüğünü aldığında toplanır. Ayrıca dayanıklı biber tohumu  tercihi alınacak verim açısından oldukça önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP