Brokoli Üretim Şekli

Brokoli Üretim Şekli

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:45
Brokoli Üretim Şekli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Brokoli Üretim Şekli

Brokoli Üretim Şekli.  Lahana ve karnabahara çok benzer. Özellikle ülkemizde son yıllarda brokolinin üretimi ve tüketimi hızlı bir şekilde artmaktadır. Brokoli tohumu lahana ve karnabaharda olduğu gibi Temmuz ve Ağustos aylarında fide yetiştirme tavalarına ekilir.

Brokoli Üretim Şekli. Fide yetiştirme yerlerinin hazırlanması, tohum ekimi, kültürel işlemler, esas yetiştirme yerlerinin hazırlanması, fidelerin dikimi ve hasada kadar yapılan kültürel işlemler lahana ve karnabaharda olduğu gibi yapılmalıdır. Fideler esas yetiştirme yerlerine dikilirken bitkiler arası mesafe çok önemlidir.

Çeşitlerin erkenci veya geççi oluşu, hasatta olgunlaşmamış ana (= tepe) çiçek taslakları yada yaprak koltuklarından çıkan yan sürgünlerin hasat edilip edilmeyeceğine göre dikimde uygulanacak bitkiler arası mesafeler değişmektedir. Erkenci çeşitler daha küçük bitkiler oluşturduklarından bitkiler arası mesafe azaltılmalıdır. Tohumlar genellikle fide yastıklarına ekilir ve 4–7 hafta sonra tarladaki esas yerlerine dikilir.

Fide yastıkları gevşek ve kolay ufalana bilen topraklar olmalıdır. Yabancı ot kontrolü, toprak kaynaklı hastalıklar ve zararlılar açısından toprak ilaçlamasına ihtiyaç vardır. Brokoli tohumu yastıklarda her 2,5 cm2ye 2–4 tohum gelecek şekilde 10–15 cm aralıklarla açılan sıralara 0,5–1 cm derine atılmalıdır. Fide ile yetiştiricilik yapıldığında 1 dekar için gerekli tohum miktarı 20–30 g iken tarlaya doğrudan tohum ekimi yapıldığında bu miktar 85–140 grama kadar çıkmaktadır. Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler esas yetiştirme yerlerine dikilirken bitkiler arası mesafe çok önemlidir.

Brokoli Üretim Şekli.  Sadece olgunlaşmamış ana çiçek taslaklarının hasadı düşünülüyorsa bitkiler arası mesafe azaltılmalıdır. Bitkiler arası mesafeler arttığında olgunlaşmamış çiçek taslaklarının saplarında kollaşma görülmektedir. Bitkiler arası mesafe çeşitlerin gelişme özellikleri ve ekolojik koşullara bağlı olarak değişir. Brokoli yetiştiriciliğinden en yüksek verim 45×30 cm mesafelere yapılan dikim sıklıklarından elde edilmiştir. Özellikle brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir. Ancak gevşek ve besin maddelerince fakir toprakları sevmez.

Ayrıca organik maddelerce zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için elverişlidir. Fakir topraklar kompost yada organik maddelerle zenginleştirilmelidir. Ancak gerektiğinde kireç verilmelidir. Ayrıca ağır bünyeli çok iyi su tutan ve pH değeri 6.5’dan yukarı olan topraklarda yetiştiricilik yapılmamalıdır. Brokolinin gelişimi ve sebze olarak değerlendirilen kısımları üzerine gün uzunluğunun etkileri kesin olarak bilinmemektedir. Özellikle aşırı olmayan yağış brokoli tohumu gelişimi ve kalitesi üzerinde olumlu etki yapar. Kuraklık brokolinin özellikle  olgunlaşmamış çiçek taslakları üzerine olumsuz etki yaparak taçların lifli ve kalitesiz olmasına neden olur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP