Biberin Sıcaklık İsteği

Biberin Sıcaklık İsteği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:58
Biberin Sıcaklık İsteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biberin Sıcaklık İsteği

Biberin Sıcaklık İsteği. Sıcağı seven bir bitki türüdür. Soğuklardan çok etkilenmektedir. Yetiştirme döneminde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğü zaman bitki tamamen ölür. Biber yetiştiriciliğinde, biber tohumu optimal gelişimi için sıcaklık, ışık, toprak ve hava nemi gibi çevre faktörlerine gereklidir. En iyi gelişim gösterdiği sıcaklık 18-26 ºC’dir.

Biberin Sıcaklık İsteği. Erken devrelerde biber daha çok sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Biber, toprak neminin fazla, besin maddelerinin yeterli miktarda ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğunda iyi gelişim göstermektedir. Ayrıca gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğu zaman bitki gelişi iyi olmaktadır.

Sıcaklık gündüz 32-35 ºC ve gece sıcaklığında 15 ºC’nin altına düştüğü zaman bitki büyümesi yavaşlar ve döllenme de gecikme yaşanır. Gündüz sıcaklığı 32ºC’nin üzerinde olduğu zaman biberin meyve bağlama oranı azalmaktadır. 32-35 ºC sıcaklıkta çiçek dökülmeleri meydana gelmektedir. 38 ºC sıcaklığın üzerinde ise döllenme gerçekleşmez. Bunun yanı sıra biber yetiştiriciliği için en uygun hava nemi % 60-70 arasındadır. Biber tohumu sıcak yastıklara ekilmektedir ve yastıklar içerisinde çimlendirilmektedir.

Biberin Sıcaklık İsteği. Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılmaktadır. Daha sonra 15-20 gün sonra ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulmaktadır. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır.

Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olur ve  yetersiz suda çiçek silkmesine bundan doalyı meyvelerin küçük kalmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmaktadır.   Biber tohumu sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Ayrıca hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP