Biber Tohumunun Özellikleri

Biber Tohumunun Özellikleri

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:00
Biber Tohumunun Özellikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Tohumunun Özellikleri

Biber Tohumunun Özellikleri. Tohumlar kısmen domates tohumuna benzemektedir. Biber tohumu daha geniş, oval, sarımtırak parlak renkte ve tohum kenarları kalkık şekilde ve orta kısmı basık yapıdadır. Bir gram tohumlukta 150-180 adet tohum bulunmaktadır. Bin dane ağırlığı 5-6 gram arasında değişmektedir. Karanlık ortamda biber tohumu daha iyi çimlenme göstermektedir. En uygun çimlenme sıcaklığı 25-30 °C’dir.

Biber Tohumunun Özellikleri. Çimlenme için uygun minimum sıcaklık 10 °C’nin üzerinde olmalıdır. Bazı biber çeşitlerinde tohumlar alındıktan hemen sonra çimlendirme yapılırsa bu durum kendiliğinden ortadan kalkmış olur.  Biber tohumu uygun şartlar sağlandığı takdirde çimlenme kabiliyetlerini 2-3 yıl muhafaza edebilirler. Acı biber çeşitlerinde bu süre daha kısa olmaktadır.

Acı biberlerde ilk yıldan itibaren çimlenme yüzdesi hızla düşmektedir. Çarliston Biberler: Çarliston biberler daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olabilmektedir. Sivri Biberler: Bu gruptaki biberler uzun, narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince duvarlıdır. Genelde tatlı fakat acısı da bulunabilen biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı, sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri bulunan uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır.

Biber Tohumunun Özellikleri. İri Kırmızı Biberler: Bu grup uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha çok kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılmaktadır. Bu grubun daha tatlımsı çeşitleri ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde hazırlanan turşu yapımında kullanılmaktadır. Dolmalık Biberler: Bu biber çeşidi; yuvarlak iri biberler grubunu teşkil ederler. Sarı veya yeşil renklidirler. Renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik göstermektedir.

Konik Biberler: Bu biberler, yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan, tamamen kızardıklarında ise biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır. Biber tohumu sıcak yastıklara ekilmektedir ve yastıklar içerisinde çimlendirilmektedir. Fideler üç-dört yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılmaktadır. Daha sonra Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilmektedir. Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP