Biber Tohumu Ekimi

Biber Tohumu Ekimi

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:55
Biber Tohumu Ekimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Tohumu Ekimi

Biber Tohumu Ekimi. Genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda yapılması önerilmektedir. Tohum ekiminden 1 gün önce tohumları suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmek tohum çimlendirme hızını arttıracaktır. Biber tohumu ekiminde, tohumun kalitesi ve ekim şekli hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir.

Biber Tohumu Ekimi. Tohumlar sıcak yastıklara ekilmektedir ve yastıklar içerisinde çimlendirilmektedir. Biber tohumlarını ekeceğiniz toprak için %80 oranında torf, %20 oranında perlit karıştırılmaktadır. Ayrıca su eklenerek nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Biber tohumu ekmek için kullanacak saksı veya viyoller hazırlanan toprak karışımı ile doldurulmalıdır.

Ekim derinliği 1-0,5 c cm , sıralar üzeri  mesafe 30-40cm ,sıralar arası mesafe ise 45-75 cm arasında olmalıdır. Tohum ekiminden sonra fısfıs yardımıyla her gün az miktarda sulama yapılmasını uygundur. Su direkt olarak toprağa dökülürse tohumların alt tarafa giderek çimlenmenin geç olmasına veya hiç çimlenme yaşanmamasına neden olabilmektedir.

Biber Tohumu Ekimi. Yapıldıktan sonra ekim yapılan alanın yüzeyi ince bir şeffaf naylon yardımıyla kapatılmaktadır. Aralıklı olarak fısfıs yardımıyla toprağın nemli kalması sağlanmaktadır. Biber tohumlarının çimlendirilmesi açık arazide yapılacaksa çimlendirecek toprak işlenmektedir. Hazırlanan toprağa biber tohumları ekilmelidir ve üzerine ince toprak 0,5-1  cm arasında olacak şekilde kapatılmaktadır. Toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmaktadır. Belirli aralıklarla toprak nemlendirilmektedir.

Tohumlarının çimlenme süresi tahmini 12-20 gün arasındadır. Biber tohumları çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon üzerinden kaldırılmalıdır ve direkt olarak güneş ışığından korunmalıdır. Biber tohumu yaklaşık 4-5 cm olduğunda fideleri daha büyük bir saksıya, bahçeye veya tarlaya aktarılmalıdır. Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılmaktadır. 15-20 gün sonra ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulmaktadır. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına sebep olur. Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmaktadır. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP