Biber Sulama Aralığı

Biber Sulama Aralığı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 14:02
Biber Sulama Aralığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Sulama Aralığı

Biber Sulama Aralığı. Suyu çok seven bir bitki türüdür. Buna karşın hem kuru hem de yaş olan toprak türlerinden olumsuz olarak etkilenmektedirSulama aralığı düzenli olması gerekmektedir. Bu nedenle damlama sulama yöntemi biber tohumu için ideal sulama yöntemidir. Yağmurlama sulama önerilmez çünkü hem tozlanmayı olumsuz etkiler hem de hastalık riskini artırır

Biber Sulama Aralığı. Damlama sulama yapılmıyorsa, dikimden bir süre sonra çift sıra dikimde, dar olan sıra aralarına sulama arkları açılması uygundur. Karık usulü sulamada suyu masura sırtlarına, kök boğazına kadar yükseltmemek gerekmektedir. Suyu masuraların yarı yüksekliğine geldiğinde kesmek gerekmektedir. Biber tohumu verim alabilmek için sulama aralıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Suyun belli alanlarda göllenmesini önlemek için tesviye iyi yapılmış olmalıdır. Damlama sulama yapılacaksa her iki sıra için bir lateral boru veya her sıra için bir lateral boru yeterlidir. Damlatıcılar kumlu topraklarda 40-50 cm, orta ağır topraklarda 75-90 cm’ ye kadar aralıklarla olabilmektedir.

Biber fideleri sabahın çok erken saatlerinde yada akşam karanlık çöktüğünde sulanmalıdır. Yağmurlu havalarda yeterince yağmur suyu aldığını düşünüyorsanız sulama yapmanıza gerek yoktur fakat yetersiz ise sulama yapılması gerekmektedir. Sabahın çok erken saatlerinde yada akşam karanlıkta yaptığınız sulamalarda hep aynı saati belirlemek doğru olacaktır.

Biber Sulama Aralığı. Toprak nemi tarlanın kapasitesinin %70-%80, oransal hava nemi ise %60-%70 civarında olması uygundur. Nemli topraklarda ise biber fidesi kök aktivitesi artmaktadır. Biberde ilk çiçeklenme başladığı zaman biber bitkisi kuraklığa meyilli hale gelmektedir. Bu yüzden bu dönemlerde bibere sık aralıklarla az az sulama yapılması gerekmektedir. Sulama aralığı  sıcak havalar başladığında kumlu olan toprağa 2-3 günde bir, ağır topraklara ise 3-7 günde bir sulama yapılması uygundur.

Biber tohumu ilk çiçeklenme başladığı zaman bitkiler kuraklığa oldukça duyarlı hale gelmektedirler. Bu nedenle bu dönemde sık sık ama az su verilerek sulama yapılmalıdır. Bunun yanı sıra biber kökleri fazla sudanda etkilenmektedir. Ayrıca biber, saçak kök yapısına sahip olduğundan dolayı az ve sık sulanmalıdır. Bu nedenle fazla su verildiğinde çabuk çürümekte ve hastalanmaktadır. Meyve bağlama döneminde aşırı yağış olursa meyveler cılız olmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP