Biber Fidesi Dikimi

Biber Fidesi Dikimi

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:56
Biber Fidesi Dikimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Biber Fidesi Dikimi

Biber Fidesi Dikimi. Yapılmadan önce dikim yapacak olduğunuz toprağın tavına gelmiş olması gerekmektedir. Toprakta yeterli mineral yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesi yapılmalıdır. Yanmış hayvan gübresiyle sürülmesi uygundur.Dikimi için don olaylarının geçmiş olması ve toprak ısısının uygun olması gerekmektedir. Biber fidesi için en uygun dikim zamanı ilkbahardır mevsimidir.

Biber Fidesi Dikimi.  Toprak uygun hale getirildikten sonra dikim yapılabilmesi için serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmelidir. Biber fideleri dikimden önce saksıdayken çiçek açarsa çiçekler koparılmaktadır. Bu çiçekler bitkinin büyümesini yavaşlatmaktadır.

Fide elde etmek için tohumlar sıcak yastıklara ekilmektedir ve yastıklar içerisinde çimlendirilmektedir. Ayrıca fideler üç-dört yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılmaktadır ve Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilmektedir. Biber fidesi  genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilmektedir.Biber fidesinin güneş ışığından daha fazla yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimler tercih edilmektedir.

Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapılması sulama ve hasat açısından maliyetleri azaltacaktır. Biber fidelerini dikerken, fideler arası 30-40 cm  arasında, sıra arası 45-75 cm arası olmaktadır. Ekimden ürün verene kadar bol sulanmaktadır.

Biber Fidesi Dikimi. Toplamaya başlandığından itibaren sulama miktarının azaltılması gerekmektedir. Fidelerin ot alma, zamanında sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi bakım işlemleri zamanında yapılmaktadır. Biberlerin, yaprağına ya da gövdesine su değdirilmeden sulanması en uygun olanıdır.

Yapıldıktan sonra 2-3 ay içerisinde ürün alınmaya başlanmaktadır. Haziran sonu temmuz başı biber hasadı başlamaktadır. Biberleri dalından kopardıkça yeni biberlere yer açılmış olmaktadır. Biber fidesi dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılmaktadır. Ardından 15-20 gün sonra ot çapası yapılarak bitki boğazlar doldurulmaktadır.

Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Ayrıca fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına sebep olur. Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmaktadır. Ayrıca biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP