Anason Bakımı

Anason Bakımı

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:52
Anason Bakımı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anason Bakımı

Anason Bakımı.  Sıcak ve güneşli iklimi sevmektedir. Rutubetli iklimden, çiçeklenme devresindeki yağışlardan, kuru ve sıcak esen rüzgarlardan oldukça zarar görmektedir. Rüzgar zararını önlemek için kuzeyi kapalı yerler tercih edilmelidir. Besin maddelerince zengin, çabuk tava gelen, tavını koruyan, havalanabilen gevşek geçirgen topraklarda kolay çimlenir, büyüme ve gelişme hızlı olmaktadır. Anason tohumu ekimi, ılıman iklimlerde ilkbaharda mart ya da nisan aylarında yapılmaktadır. Daha sıcak bölgelerde ise sonbahar veya iklimin uygun olduğu kış aylarında yapılabilmektedir. Ekim serpme veya sıraya yapılabilmektedir. Ancak sıraya ekim, yabacı ot mücadelesi önemlidir. Hasat ya da ilaçlama gibi bakım işlerinde mekanizasyona olanak sağladığından tercih edilmelidir.

Anason Bakımı. Serpme ekimde ise tarlaya tohumun homojen dağıtılması söz konusu olmamaktadır.  Ekim derinliği de ayarlanamadığından derin düşen tohumlar çıkış göstermemektedir. Yüzeyde kalanlar ise çimlenememektedir. Sıraya ekim mibzerle yapılabilmektedir.  Sıra arası mesafe makine parkındaki mevcut olanaklara göre ayarlanabilmekle beraber 45cm sıra arası ve 1-2 kg/da tohum atılması tavsiye edilmektedir. Anason tohumu ekiminden 2 ya da 3 hafta sonra anason çıkışları başlamaktadır. Çıkış öncesi yağmur yağması durumunda toprak yapısına bağlı olarak toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşabilmektedir. Anason kaymak tabakasına karşı oldukça hassas olup, bu tabaka anason çıkışını engellemektedir. Bu durumda anason çıkışını sağlamak için kaymak tabakası kırılmalıdır. Anason çıkıştan sonra yabancı otlara oranla oldukça yavaş geliştiğinden, bu devrede yabancı ot mücadelesi çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.

Anason Bakımı. Verim ve kalitesini doğrudan etkileyen uygulamalardan birisi de gübrelemedir. Özellikle azotlu gübre miktarı çok önemlidir. Yüksek dozdaki azot, bitkinin yeşil aksamının artmasına ancak tane bağlama ve uçucu yağ oranlarının düşmesine neden olmaktadır. Gübre ihtiyacını belirlemek için en emin yol toprak analizi yapılmasıdır. Anason gübrelenirken toprak altı gübresi olarak uygulanmak üzere saf madde olarak dekara 5 kg azot, 5-7 kg fosfor ve 8-10 kg potasyum isabet edecek şekilde gübreleme yapılması önemlidir.  İyi hazırlanmış tohum yatağı anason tohumu çimlenmesi ve çıkışı için gerekmektedir.  Kireç ve besin maddelerince zengin hafif veya orta ağırlıktaki  topraklardan hoşlanmaktadır. Soğuk, ağır ve nemi topraklar anason tarımına uygun değildir. Hava değişikliklerine karşı hassas bir bitkidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP