Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği

Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 9, 2023 13:55
Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği

Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği. Öncelikle fide elde etmeliyiz. Biber tohumu ekimi için %60 bahçe toprağı, % 20 torf ve % 20 gübre karışımlı toprak kullanmak optimal sonucu verecektir. Toprak karışımı ekim yapılacak saksıya veya viyollere alındıktan sonra biber tohumları toprağın en az 3 cm altında kalacak şekilde ekilmektedir. Hızlı bir çimlenme gerçekleştirmek istenirse ekim esnasında toprağın ılık hatta sıcak olmasına özen gösterilmektedir. Çimlenme gerçekleştikten sonra gövde kenarları toprakla desteklenmelidir.

Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği. İlk 2 hafta gün aşırı ya da 3 günde bir sulamak yeterlidir. Fakat havalar ısındıktan sonra toprağın durumuna göre biberler her gün sulanabilmektedir. Düzenli sulama yapmaya özen gösterilmektedir. direk fide ile ekim yapılacaksa işlenmiş ve gübrelenmiş toprağa direkt dikim yapılabilmektedir. Ekilme yapılırken fidenin derine ekilmesi gerekmektedir. Gövdenin çoğu toprakta kalacak gibi ekim yapılmaktadır. Bitki uzadıkça sarkacağı için bir çubuğu şimdiden toprağa sabitlenmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca biber suyu seven bir bitkidir. Fideleri ekiminden ürün verene kadarki zaman diliminde bolca sulayın. Fakat biberler toplanmaya başladığı zaman sulama miktarını azaltmanız gerekmektedir. Bitkiler, yaprağına ya da gövdesine su değdirmeden sulanmalıdır. Sabah erken saatlerde ya da akşam 6 sonrası sulama için uygun zamanlardır. Sulama yapılması gübre oranını azaltacağı için belirli periyotlarla gübreleme yapılmaktadır. Biber tohumu dayanıklılığı fazla olan türlerdir.

Açık Tarlada Biber Yetiştiriciliği. Dikimden 10-15 gün sonra kaymak tabakası kırma ve hafif boğaz doldurma çapası yapılmaktadır. Ardından 15-20 gün sonra ot çapası yapılarak bitki boğazları doldurulmaktadır. Biber bitkisi hava nemini ve suyu sevmesine rağmen kökleri suya hassastır. Fazla su, kök boğaz çürüklüğüne neden olduğu gibi yetersiz suda çiçek silkmesine ve meyvelerin küçük kalmasına sebep olmaktadır.

Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmaktadır. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.Hasat bölge koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Biber hasat edildikçe tekrardan ürün veren bir sebze türüdür. Verim olarak dekardan 3,5 ila 4 ton ürün alınabilmektedir. Uygun ortamlar sağlandığında  biber tohumu verim açısından oldukça iyidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP