Şakayık çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Şakayık çiçeği bakımı nasıl yapılır?

ABONE OL
Nisan 8, 2023 19:14
Şakayık çiçeği bakımı nasıl yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şakayık çiçeği, Paeoniaceae yani Şakayıkgiller familyasının bir cinsidir. Ülkemizde de birçok bölgede yetiştir. Bilimsel adı Paeonia’dır ve İngilizcede kısaca Peony olarak bilinir.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Şakayık bitkisi pembe, sarı, beyaz gibi renkte çiçekleri bulunan soğanlı bir bitkidir.

Bahçelerin en sevilen bitkilerinden biri olan Şakayık çiçeği güzel kokuya sahiptir. Hatta kesme çiçekçilikte de bu yüzden çok tercih edilir.

ŞAKAYIK NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Nisan, mayıs ve haziran aylarında çiçeklidir. Çiçeklerin görünümü katmerli bir yapıya sahiptir.

Şakayık çiçeği

İLKBAHARA KADAR SOĞUK, ÇİÇEK AÇTIĞINDA SICAK İSTER

Şakayık bitkisi bulunduğu ortam sıcaklığında gelişimine göre farklılık isteyen bir bitkidir. İlkbahara kadar olan çiçeksiz döneminde soğuğu doyasıya almak ister. Fakat çiçeklerini açtığı dönemde de sıcak hava ister.

ŞAKAYIK DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINDA BIRAKILMAMALI

Ortamın sıcak olmasını sever fakat güneşi dik açıyla almaktan hoşlanmaz. Yarı güneşli ortamlarda bakılabilir.

SULAMASI TOPRAK KURUDUKÇA YAPILMALI

Şakayık bitkisinin sulanma rutini toprak nemi kontrol edilerek yapılmalıdır. Toprak günlerce kuru şekilde kalmamalıdır. Çünkü şakayık kökleri serinlikten hoşlanır.

TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Şakayık humuslu toprakta çok iyi gelişim gösterir. Ayrıca nemli toprakları çok sever. Fakat suyu bünyesinde tutan killi toprak kullanılmamalıdır. Toprak drenajı iyi olmalıdır.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ İÇİN YER SEÇİMİ

Şakayık bitkisi hassas bir bitkidir. Esinti, cereyan gibi etkilere maruz kalmamalıdır. Ayrıca sık yer değişikliğinden hoşlanmaz. Bu nedenle bakım yapılacak yerin iyi seçilmesi çok önemlidir. Yoksa sık yer değişikliği nedeniyle yapraklarını döker ve yeterli verimi sağlayamazsınız.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ DİKİMİ

Şakayık bitkisi çok sık dikilmemelidir. Belli bir mesafede dikim yapılırsa bitki gelişimi daha etkili gerçekleşir. Dikim işlemi gerçekleştikten sonra şayet soğuk havalar başladıysa bitkinizi aşırı soğuklardan korumanız ve bitkinizi diktikten sonra ilk çiçeklerini açmadan önceki ilkbahar mevsiminde gübre vermeniz tavsiye edilir.

ŞAKAYIK NASIL ÇOĞALTILIR?

Şakayık çiçeği tohumla çoğaltılabilir. Fakat bu işlem çok zor ve uzun sürer. Ayrıca aşılama yöntemiyle de çoğaltılabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP