Domateste Kalsiyum Eksikliği

Domateste Kalsiyum Eksikliği

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:53
Domateste Kalsiyum Eksikliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hastalık BelirtisiDomateste kalsiyum eksikliği, Bitkiler de verim kaybına yol açan çiçek burnu çürüklüğü hastalığı kalsiyum noksanlığından kaynaklanmaktadır. Bunun neden olan etmen ise  tuz stresi gösterilmektedir. Çünkü tuzun çiçek dokularındaki toplam ksilem alanında azaltıcı etkisi çok fazla olmaktadır.

Domateste kalsiyum eksikliği, ilk belirtisi meyvenin çiçek burnunda oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşür ve sonra da kuru, deriye benzer bir görünüm almaktadır. Hastalığın daha sonraki aşamaların da ise mantar enfeksiyonu sonucunda bu bölge yumuşak ve ıslak bir görünüme dönüşebilir. Eğer çiçek burnu çürüklüğünü oluşturan koşullar fazla ise bu belirtiler meyvelerin erken döneminden itibaren görülmeye başlamaktadır.

Domateste Kalsiyum Eksiliğinin Nedenleri:

  • Sulama işlemlerinin düzensiz yapılması (Genellikle çok sulamalardan sonraki susuz koşullar. )
  • Bitkinin büyümesinin ve gelişmesinin hızlı bir şekilde olması. (Hızlı büyüyen bitkiler çok su ve daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarlar.)
  • Bazı besin elementlerinin aşırı seviyede bulunması. (Fazla Azot, gelişmeyi hızlandırdığı için Kalsiyum ihtiyacını artırır; fazla Potasyum da Kalsiyumdan yararlanmayı engeller.)

Dikimin soğuk toprağa yapılması.

Kalsiyumu kullanılabilir forma çeviren organizmalar düşük sıcaklıklarda etkili çalışamazlar ve bitki yeteri kadar kalsiyum alamamaktadır. Toprak sıcaklığı arttıkça bu organizmaların çalışması da arttığı için, daha fazla miktarda kalsiyum kullanılabilir forma dönüşebilmektedir. Kök çevresindeki derin sürümler, çapa veya sürüm işlemleri derin yapıldığında, kök uçları zarar göreceğinden dolayı, bitkinin su alımının engellenmesini ve böylece meyvelere taşınması gereken kalsiyum miktarında azalmaya neden olmaktadır.

Topraktaki tuzluluğun fazla oluşu:

Aşırı azotlu gübrelemeler, köklerde zarara neden olan hastalık ve zararlılar da kalsiyum alımını engellemektedir. Kalsiyum eksikliği çiçek burnu çürüklüğüne neden olabilir.  Bitkilerin susuz kalışı da kalsiyum alımını azalttığından dolayı çiçek burnu çürüklüğüne neden olabilir.

Mücadele Yöntemleri:

Toprağa kalsiyum vermek, toprak tuzluluğunun artmasına neden olacağı için kalsiyum yararlı bir önlem değildir. Bu nedenle kalsiyumlu gübreler ya olabildiğince erken verilmeli ya da geç kalınmış ise yapraktan kalsiyum uygulanması gerekmektedir.Toprak nemi dengede tutulmalıdır. Sulamalar yeterli olmalıdır fakat fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Sulamalar arasındaki sürede toprak kuru kalmamalıdır. Seyrek veya çok sulama yerine, mutlaka sık ve az sulama tercih edilmelidir. Malçlama toprak nemini stabil tutacağı için yararlı bir yöntemdir. Ot mücadelesi için yapılan çapa işlemleri ve ya sürümler yüzeysel yapılmalıdır. Saçak köklere zarar verilmemelidir. Azot sadece yeteri kadar verilmeli, fazla verilmemelidir.Soğuk toprağa dikim yapılmamalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP