Domateste Beyaz Çürüklük ve İlaçları

Domateste Beyaz Çürüklük ve İlaçları

ABONE OL
Haziran 12, 2023 11:00
Domateste Beyaz Çürüklük ve İlaçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates de beyaz çürüklük ve ilaçları hastalık genel olarak kök ve kök boğazında ıslak çürümeler ve gelişmiş bitkilerde yaprak ve sürgünlerde solgunluk şeklinde kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlarda genç fidelerin tamamen çürümesine neden olabilir. Gelişmiş bitkilerde simptomlar önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile kök boğazında bol miktarda pamuk beyazlığında misel tabakası oluşur. Zamanla yumaklar şeklinde toplanan misel tabakaları önceleri kirli beyaz renkte ve yapışkan bir şekildedir. Sonra havanın etkisi ile koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renkler alarak sert bir tohum şekline dönüşürler. Kuruyan bitki artıkları ile birlikte toprağa karışırlar. Hastalığa yakalanan bitkilerde çok tahripkar olduğu için önemli ürün kayıpları meydana gelebilir.

KONUKÇULARI: domates ,biber,patlıcan,kavun,karpuz,fasulye vb.

KÜLTÜREL MÜCADELE:

-Bitkileri aşiri sulamadan kaçınmalı ve hava almasına özen gösterilmelidir.

-3-4 yıl ürün rotosyonu yapılmalıdır.

-gereksiz yere azotlu gübre kullanılmamalıdır.

-mutlaka toprak solarizasyonu yapılmalıdır.

– ürünler depolanacaksa iyi depolama koşulları kullanılarak depolanmalıdır.

– bahçe temizliğine özen gösterilmelidir.

KİMYASAL MÜCADELE:

-Toprak ilaçlaması verilen dozda ekimden 5-6 gün önce nemli tarla toprağına serpilir ve tırmıkla karıştırılır. Yeşil aksam ilaçlamalarında ise fideler şaşırtıldıktan 20 gün sonra ilk ilaçlama yapılır ve 10 gün aralıklarla bir ilaçlama yapılır. Eğer hastalık görülmüyorsa ilaçlama mersin escort durdurulmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında l hafta olmalıdır.

-Toprak ilaçlaması ekimden 5-6 gün önce uygulanmalı , yeşil aksam ilaçlamasına ise fidelerin şaşırtılmasından 20 gün sonra başlanır ve 10 gün arayla sürdürülmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP