Domates Yetiştiriciliğinde Uç Alma

Domates Yetiştiriciliğinde Uç Alma

ABONE OL
Haziran 12, 2023 11:02
Domates Yetiştiriciliğinde Uç Alma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates yetiştiriciliğinde uç alma, bitkilerde büyümeyi durdurmak, meyvelerin daha iri ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak amacıyla yapılır. Uç alma işlemi üretimin bitirilmesi düşünülen tarihten yaklaşık olarak 45-50 gün önce yapılmalıdır. Bu dönem yöremizde 7-8. salkımdan sonraya denk gelmektedir. Bu durumda en son salkımdan sonra 2 yaprak bırakılarak tepe  noktası yani büyüme ucu koparılmalıdır.

Domates bitkisinde büyümeyi durdurmak için domates yetiştiriciliğinde uç alma  yapılır.Tepesi alınan bitkilerde meyve irileşmesi ve daha çabuk olgunlaşma sağlanır. Tek mahsul ve ilkbaharlarda hasat haziran ayı ortası veya sonunda biter. Bu yetiştiricilikler için tepe alınması hasada son verilecek tarihten 8-10 hafta önce yapılır. Nisan ayı ortalarında tepe alındığında haziran ayı sonlarına kadar devam eder. Hasat süresi uzatılmak istenirse tepe alma daha sonraki bir tarihte yapılabilir.

Tepe alma için tespit edilen tarihte bitkinin en üst salkımından sonraki iki yaprak bırakılarak bitkinin büyüme noktası elin baş ve işaret parmaklarının tırnakları ile kesilerek köreltilir. Tepe alma sırasında bitki aşağıdan yukarıya doğru kontrol edilerek ufak büyük ne kadar koltuk varsa temizlenir. Aksi halde ikinci budamaya ihtiyaç olabilir. En son çiçek salkımının üzerinde iki yaprak bırakılması tek mahsul ve ilkbahar yetiştiriciliği için önemlidir.
Sonbahar domates tohumu  yetiştiriciliğinde hasada Şubat ayı başlarında ve ortalarında son verileceğinden Aralık ayının ilk haftasında tepe alınarak büyüme durdurulur ve Şubat ayının ortalarında hasada son verilir.
Sonbahar domates yetiştiriciliği için en üst salkımdan sonra iki yaprak bırakılması önemli değildir. Çünkü bu aylarda şartlar değişir. Isı ve ışık şiddeti azalır. Tepe alınacağı zaman iki yaprak bırakılmadan sadece bitkilerin büyüme noktası köreltilir.

Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu
zamanlarda yapılmalıdır. Meyve avuç içine alınarak, sapı etrafında hafifçe döndürülmek suretiyle zedelenmeden koparılmalıdır. Geç yapılan hasat bitkiyi yaşlandıracağından yeni çiçek, yeni sürgün mersin escort oluşumu olumsuz
etkilenir ve meyve kalitesi bozulur.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP