Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar

Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:43
Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar

Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar. Nemi sever. Dolayısıyla su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Özellikle toprak nem eksikliğinin en duyarlı olduğu dönemler; domates tohumu çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Aşırı toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılmalıdır.

Askıya Alma:

Sırık  domateslerde;

  • -Işık gören yüzeyi arttırmak,
  • -Bitkiler arasında hava hareketini kolaylaştırmak,
  • -Erkenciliği, verim ve kaliteyi arttırmak,
  • -Bitkilerin dik durmasını sağlamak ve
  • -Bitki ömrünü uzatmak gibi nedenlerle askıya alınmaktadır.

Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar.

Askıya alma işlemi;

  1. Bitkileri hereklere(sırıklara) bağlama veya
  2. Bitki sıraları üzerine tel çekerek iple bağlama şeklinde yapılmaktadır.

– Bitkileri hereklere(sırıklara) bağlama

Yöremizde sırık domates tohumu yetiştiriciliğinde kullanılan bir sistemdir. Sırıklar bitkinin kuzey tarafına ve yaklaşık 10 cm uzağına dikilmelidir. Bununla birlikte dipten itibaren 2. ve 3. yaprağın altından bağlanır. Çünkü bağlama işi büyümeye paralel olarak, bitkiler boylandıkça 30-35 cm’ de tekrarlanır.

– Bitki sıraları üzerine tel çekerek iple bağlama

Bu sistemde 3-5 m ara ile dikilen demir veya ağaç sırıklar  arasında askı telleri geçirilir. Bu askı tellerine her bir bitki için ayrı ayrı olmak üzere ipler bağlanır ve bitkiler bu iplere sardırılarak askıya alınır.

Domates Yetiştiriciliğinde Kültürel Uygulamalar. Bitkiye ipin bağlanması 3. veya 4. yaprağın gövdeye birleştiği yerin altından yapılması gerekir. Askıya alma işlemlerinin tamamlanmasından sonra genellikle toprağa değen yapraklar bitki üzerinden koparılmalıdır. Bağlama işlemi sırasında bitki gövdesinin sıkılmamasına özen gösterilmelidir. Bitkiler iplere sardırılırken saat dönüş yönünde sardırılarak büyütülmelidir. Bitki büyüme ucunun haftada bir veya her salkım için bir kez olmak üzere askı iplerine sardırılması gerekir.

Ayrıca kullanılan iplerin çok ince olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü bitki üzerinde meyveler oluşup ağırlık meydana getirince bitki gövdesinde zararlanmalara neden olabilir. Açık tarlada, çiçeklenme dönemi içerisinde su eksikliği, küçük meyvelerde aşırı dökülmelere neden olur. Domates tohumu hasat zamanı çok sık sulama yavaş olgunlaşmaya neden olur. Düzenli sulama yaparak domates meyvesinde meydana gelecek yarıklar önlenebilir. Açık tarlada, karık usulü sulamada, suyun kök boğazına değmemesi için sırta dikim tercih edilmelidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP