Domates Yeşil kurt hastalığı

Domates Yeşil kurt hastalığı

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:45
Domates Yeşil kurt hastalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yumurtalar 0.45 – 0.65 mm çapında, krem renkli ve üstten hafifçe bastırılmış küre şeklindedir. Üzerlerinde uzunlamasına yerleşmiş çıkıntılar bulunmaktadır. Yumurtadan yeni çıkan larvaların boyları 1.5-2 mm arasında değişmektedir. Kelebeklerin kanat açıklığı 35-40 mm, bej-kahverengi veya yeşilimsi renktedir. Larvaları 15-45 mm boyunda, kirli beyaz renkte ve üzeri kıllıdır. Olgun larvanın ise  vücudunun sırt kısımlarında yeşil kahverengi ve sarı renkte bantlar, yanlarda da sarı renkli birer bant bulunur. Kelebekleri gündüz kuytu yerlerde saklanır, genellikle akşamüzeri uçmaya başlarlar.  Domates yeşil kurt larvaları ise  bitkilerin yaprak, meyve ve taze sürgünlerinde görülür. Yılda 3-5 döl verebilirler.

Domates Yeşil kurt İle Kültürel Mücadele Yöntemleri

  • Tarla ve çevresinde yabancı ot temizliği yapılmalı ve yabancı otlar tarladan uzaklaştırılmalıdır.
  • Çürük olan domatesler tarlada bırakılmayıp imha edilmelidir.
  • Ayrıca, Yeşil Kurtlar’ın Trake solunumlarını engelleyecek (kaya tozu, kükürt gibi) bazı preparatlarda denenebilir.

Biyolojik Mücadele 

Domateste Yeşil kurt larva parazitoidlerinden olan Bacillus thuringiensis isimli bakteri ile hazırlanmış preparatlarla mücadele olanakları araştırılmış olan bir çeşittir. Bu bakteriyi ihtiva eden preparatlar yalnız başına uygulama ile yeşil kurt zararlısını ortadan kaldıramazlar.

Domates Yeşil kurt Kimyasal Mücadele:

Domates Yeşil kurt ile kimyasal mücadelede bitkilerde %5 bulaşma görüldüğünde ilaçlama yapılır.  Atılacak çember sayısı tarlanın büyüklüğüne  bağlı olarak aşağıdaki ölçülere göre saptanır. Atılan çember içindeki bitkiler silkelenerek yere düşen larvalar sayılır, kaydedilir. Sayım sonucunda m2 de ortalama 5 larva saptandığında mücadeleye karar verilir. İlaçlamadan 10 gün sonra tarlalarda tekrar kontrol sağlanır . İlaçlamayı gerektirecek yoğunluk varsa ilaçlama tekrarlanır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP