Domates Fusarium Tedavisi

Domates Fusarium Tedavisi

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:46
Domates Fusarium Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hastalık Belirtileri : Topraktan çıkış öncesi hastalık: Topraktan çıkmadan önce ise tohumlar çimlenmeden çürüyüp ölebilir.

Topraktan çıkış sonrası hastalık: Genç fidelerin kök boğazlarında ise çürüklük gelişir. Daha sonra dokular yumuşar ve daralır ve bitkiler solarak devrilir.

Pythium spp.: Bu fungus, topraktan çıkış öncesi çökerten hastalığının en yaygın nedenidir. Bütün fideye çok hızla bir şekilde yayılan koyu kahverengiden siyaha sulu lezyonlar tipik belirtilerdir. Köklerde başlayan ve sonra yukarıya doğru genişleyen kahverengi sulu lezyonlar, topraktan çıkış sonrası çökertenin karakteristik özelliğindendir.

Rhizoctonia solani: Topraktan çıkış öncesi belirtileri arasında ise kızılımsı kahverengi lezyonlar ve büyüyen uçların ölmesi bulunmaktadır. Topraktan çıkış sonrası çökerten hastalığı toprak çizgisinde ya da altında köklerde ve hipokotillerde gelişen kızılımsı kahverengiden siyaha dönen lezyonlarla tanınırlar . Daha sonra hipokotiller de çökme meydana gelir ve fidelerde solarak ölmeler meydana gelir.

Fusarium spp.: Hipokotillerde koyu kahverengi lezyonlar, topraktan çıkış öncesi çökertenin karakteristik özelliğidir. Topraktan çıkış sonrası çökerten, köklerde ya da kök boğazı yakınındaki hipokotillerde koyu kahverengi lezyonlarla tanınmaktadırlar. Lezyonlar zamanla hızlı bir şekilde hipokotilleri kuşatarak fideleri öldürürler. Kök lezyonları ise yumuşak ve sulu olurlar.

Domates Fusarium Tedavisi Gelişme Koşulları

Domateste Fusarium Tedavisi  geniş bir konukçu yelpazesi vardır ve toprakta, bitki kalıntılarında ve yabani otlarda uzun süre yaşayabilir. Çökerten genellikle yüksek toprak nemi , sıkışık dikim, zayıf havalandırma ve serin, nemli, bulutlu havalarda şiddetli olarak seyreder. Su sıçraması, enfekteli toprağı hastalıklı bitkilerden sağlıklı bitkilere bulaştırırlar.

Domates Fusarium Tedavisi İle Mücadele Yöntemleri

Toprak doygunluğunu önlemek için drenajı iyi yapılmış ve nem düzenlemesini iyileştirmek, hastalığı biraz olsun azaltmaktadır. Çökertenlerde mücadelede de yardımcı fungisit içerikli toprak ilaçları ve tohum kaplamaları mevcuttur. Tahıl ürünleriyle ekim nöbeti yapmak ve toprak fumigasyonu y tarlada çökerteni azaltmaya yardımcı olabilirler. Fideliklerde steril toprak karışımları kullanılmasını tavsiye etmekteyiz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP