Domates Fidesi Kırmızı Böcek

Domates Fidesi Kırmızı Böcek

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:57
Domates Fidesi Kırmızı Böcek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domates Fidesi Kırmızı Böcek erginleri 0.5-0.7 mm boylarında oval bir yapıya sahip olup, göz ile zor derece fark edilebilecek kadar küçüktürler.  Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar arasında ergin, larva yumurtaları bir arada görülerek fark edilebilmektedirler.  Kışı sert olmayan ılık geçen bölgelerde ise yaz aylarında olduğu gibi yaşayıp üremelerine devam ederler. Tarla kenarı ve içindeki yabancı otlardan ve bulaşık fidelerden zamanla sebzelere de geçmektedirler.  Yılda 10-12 kez döl vererek zararlı oluştururlar.

Domateste kırmızı böcek zararlısı bitki yapraklarındaki   öz suyunu emerek zararlı oluştururlar. Buna bağlı olarak yapraklarda önce beyaz,  daha sonra sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla önemli derecede ürün kaybına sebep olmaktadırlar. Bu kırmızı böcek ağ yapmaz . Verim %40-60 oranında düşer ve ürün kalitesinin de düşmesine neden olur.

Domates Fidesi Kırmızı Böcek Mücadelesi:

Domateste kırmızı böcek mücadelesinde yapraklar ilkbahardan itibaren  kontrol edilerek ve yaprak başına ortalama ikiden fazla kırmızı böcek görüldüğünde çiçek taç yapraklarının tamamen dökülmesinden sonra geç kalınmadan ilaçlanma yapılmaya başlanmalıdır. 15 gün sonra 2. ilaçlama yoğun olursa 3. ilaçlama yapılmalıdır.
Genellikle Temmuz veya Ağustos’ta kırmızı böceğin farkına varılmasından dolayı geç kalınmıştır. İlacın etkisi % 99 olsa bile sağ kalanların adedi her ağaçta tamamen teşkil ettiği için kısa zamanda ilaçlamayı gerektirecek kadar çoğalmalar meydana gelmektedir. Kırmızı böceklere karşı ise tek başına kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diğer zararlılara karşı yapılan kış mücadelesi, kışı yumurta halinde geçiren Avrupa kırmızı örümceği ve Kahverengi örümceğe de etkili olmaktadır. Akarlar da ilaçlama zamanını doğru bir şekilde belirleyebilmek için, bahçedeki kırmızı böcek yoğunluğu ve doğal düşman popülasyonunun saptanması gerekir.Doğru ilaçlama uygulamasına kontrollerden sonra başlanmalıdır.

Kültürel Önlemler : 

Yere dökülen yapraklar toplanmalı ve daha sonra bahçeden uzaklaştırılmalıdır veya yakılmalıdır.Bahçe bakımı iyi yapılmalı böcek popülasyonu oluşturacak ortam olmamalıdır.Etrafta konukçu bitkiler bırakılmayıp, bitkilere bulaşması engellenmelidir

Kimyasal Mücadele :

 Kırmızı böceklerde karşı tek başına kış mücadelesi önerilmemektedir. Küçük yapraklı sebzelerde yaprak başına 3 adet canlı, büyük yapraklı sebzelerde 5 adet canlı Kırmızı böcek bulunduğunda ilaçlamaya geç kalınmadan başlanması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP