Domates Erken Yaprak Yanıklığı İlacı

Domates Erken Yaprak Yanıklığı İlacı

ABONE OL
Nisan 8, 2023 08:05
Domates Erken Yaprak Yanıklığı İlacı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HASTALIK VE BELİRTİLERİ : Domates Erken Yaprak Yanıklığı ilacı (Alternaria Solani ) ise bitkinin tüm toprak üstü organlarında enfeksiyonlara neden olmaktadır. Genç fideler de ise kök boğazı çürüklüğüne getirir ve bu fidelerde bir süre sonra devrilme ve ölümler gözlenir.Hastalık etmenleri hava yolu ile bulaşırsa gerçek zararını bitki yapraklarında meydana getirir. Yapraklardaki lekeler ise halkalar şeklinde olur.Lekeler 1-1.5 cm çapındadır. Lekeler ise başlangıçta sarımsı alanlar şeklindedir daha sonra bunların rengi kahverengiye döner.Şiddetli enfeksiyon geçirdiğinde bitki bir süre sonra yapraklarını döker ve tamamen kurur.Hastalık ayrıca meyve sapında ve meyvede lekelenmelere neden olur. Ayrıca çiçek saplarında da çürümeler yapar.Yapraklardaki lekelerin üzerinde hastalık etmeninin konidileri meydana gelir ve rüzgarla kolaylıkla çevreye yayılır.Hastalık etmeni en iyi şekilde tohumlarla taşınır.Birkaç yıl tohum ve hastalıklı bitki kalıntılarında canlılığını korur.Tohumla uzak mesafelere taşınabilir. Ayrıca hastalıklı tohumlardan gelişen fidelerle hastalık çevreye yayılır.

Konukçuları :  Domates, patlıcan, patates, lahana, karnabahar ve havuçta görülür.

Domates Erken Yaprak Yanıklığı İlacı İle Mücadele Yöntemleri

Domates Erken Yaprak Yanıklığı İlacı İle Kültürel Mücadele :

 Temiz tohumlar ve temiz fide kullanılmalıdır. Hasattan hemen sonra bitki artıkları toplanarak uzaklaştırılmalıdır yada yakılmalıdır. Fidelik toprakları dezenfekte edilmelidir. Fidelikler ve seralarda ise sık sık havalandırılma yapılmalıdır. Aşırı sulama yapılmaktan kaçınılmalıdır. Düzenli ve yeterli olmalıdır. Hastalık görülen yerlerde patlıcan ve patatesle rotasyona girilmemelidir.

Kimyasal Mücadele :

Domateste erken yaprak yanıklığı hastalığında ilaçlı mücadeleye ilk belirtiler görülür görülmez başlanmalıdır Bitkinin tüm yüzeyi güzelce ilaçlanmalı, ilaçlama serin ve rüzgârsız zamanlarda 7–10 gün arayla yapılmalıdır. Dengeli bir gübreleme programı yapılmalıdır. Eğer kimyasal mücadeleye başvurulacaksa ilk lekeler gözlenir gözlenmez kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. İlacın etki süresine bağlı olarak ilaçlama tekrarlanabilir fakat ilaçlama bitkinin tamamını ıslatacak şekilde olmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP