Domates Beyaz Sinek

Domates Beyaz Sinek

ABONE OL
Nisan 8, 2023 07:48
Domates Beyaz Sinek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HASTALIK BELİRTİLERİ : Domates Beyaz Sinek bitki öz suyunu emerek beslenirler. Yaprakta sararma meydana gelir. Yaprak öz rengini kaybeder. Bitki zayıflar verim ve kalite düşer.  Hem erginlerinin hem de larvalarının tatlı bir madde salgılayarak ballığa sebep olurlar .Bitkilerdeki azot miktarının azalmasına neden olurlar.  Bitki büyümesini olumsuz yönde etkiler.Kışı yabancı otlar üzerinde geçirir.

Zararlı Olduğu Bitkiler:
Domates Beyaz Sinek için en uygun konukçusu olarak bilinen domates, patlıcan, hıyar olup; biber, kabak,kavun, fasulye gibi sebzelerde, tütün, pamuk ve süs bitkilerinde etkili bir şekilde zarar yapar.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Biyoteknik Mücadele:
Sera dikimlerinde fide dikimi ile birlikte ilk ergin uçuş zamanını belirlemek üzere dekara 1 adet sarı yapışkan tuzak bitkinin 10-15 cm üzerinden asılır.İlk ergin uçuşları belirlendikten sonra ise 10 m²’ye 1 tuzak gelecek şekilde 3 m aralıklarla ardışık olarak, tuzaklar aynı şekilde yerleştirilir.Tuzaklar kirlendikçe yenisi ile değiştirilir.

KÜLTÜREL MÜCADELE :  Kışı yabancı otlar geçirmektedir Hasattan sonra tarla ve sera etrafındaki yabancı otlar temizlenmelidir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.Yeterince sulama yapılmalıdır. Sera havalandırmalarından ergin sineklerin girmemesi için tül , tel vb. malzemlerle kapatılması gerekmektedir.

BİYOLOJİK   MÜCADELE : Seralarda  fide dikimi yapıldıktan sonra  ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara 1 adet sarı yapışkan tuzak ve bitkinin  10-15 cm üzerinden asılır.

KİMYASAL MÜCADELE : Yaprak başına 5 adet larva +pupa olduğunda ilaçlama yapılır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP