Bahçede yaza hazırlık için öneriler

Bahçede yaza hazırlık için öneriler

ABONE OL
Nisan 8, 2023 19:15
Bahçede yaza hazırlık için öneriler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sonbahara kadar bahçenin yıldızı, adı üstünde yıldız çiçeği! Bu güzel bitkinin en iyi yönlerinden biri, bahçenin çiçeklenme dönemi sona yaklaşırken de çiçek vermeleri. Ağustos, eylül aylarında tam bir hayat kurtarıcı. Ayrıca harika bir de vazo çiçeği.

YILDIZ ÇİÇEĞİ

Öncelikle yıldız çiçeğini mercek altına alalım. O kadar çok çeşidi var ki: Kaktüs, ponpon, yıldız, katmerli, minik çiçekli… Mavinin dışında hemen hemen tüm renklere sahip çiçeğimiz. Kırmızıdan sarıya, beyazdan mora ne dilerseniz! Yıldız çiçeği, bakımı kolay bitkilerden. Ancak tüm çiçek veren bitkiler gibi iyi beslenirse kapasitesinin üstünde verimli oluyor.

Toprak olarak gül toprağı gibi, hafif kum ilave edilmiş, drenajlı toprağı tercih ediyor. Çok yapışkan, killi topraktan pek hoşlanmıyor. Bu topraklarda yetişirse de, yumruları yerinden sökülmezse kış aylarında çürüyebiliyor. Yıldız çiçeğinin yumrularını dikmek için en ideal derinlik 15 cm’dir. Sulama çukuru toprak düzeyinin biraz altında, çapı 40-45 cm olmalıdır. Bodur olanlar (20-30 cm) 40-50 cm aralıkla, uzun olanlar ise 70-80 cm aralıkla dikilmelidir. Özellikle uzun boyluların yumrularının daha sonra zarar görmemeleri için dikim sırasında destek çubukları yerleştirilmelidir.

Yavaş eriyişli organik gübreler, yaprak çürüğü (orman gübresi), dikim öncesi ya da dikim sırasında; çiçeklenme döneminde ise çiçek veren organik besinler çok yararlıdır. Azotu fazla gübreler yapraklanmayı arttırır, buna karşın çiçeklenme azlığına neden olur. Soğuk ve don olasılığı yüksek bölgelerde yumruların çıkarılıp gazete kağıdına sarılarak kuru ve korunaklı bir alanda saklanması gerekir. Ancak bulundukları alanın kuru yaprak, karton gibi malzemelerle örtülmesi de bir çözümdür. Yeter ki toprak donmasın.

Dikkat! Solan çiçeklerin hemen kesilmesi yeniden çiçeklenmeyi sağlar. Ayrıca minik goncaların koparılması daha büyük çiçekler oluşturur.

TARHLARDA RENGARENK ÇİÇEKLER

Bahçenizde boş bir alan varsa, onu renk ve çeşit zenginliğiyle değerlendirebilirsiniz. Bunun için:

  • Büyük bahçe marketlerinde kır çiçekleri ya da karışık çiçekli bitki paketlerinden alın.
  • Ekim yapacağınız alanı yabani bitkiler ve iri taşlardan temizleyin. Üzerinden tırmıkla geçin.
  • Tohumları ekmeden önce yağmurlama sistemiyle sulayın, sonra tohumları serpin. Üstlerini ince bir torf ya da elenmiş toprakla örtün.
  • Toprağın kuruması ve kuşların tohumları almak için eşelemelerinin önüne geçmek için en ideal sistem, bu alanı ince bir gölgelikle kapamaktır. Yeşil fileler bunun için uygundur. Gölgeliğin üstünden sabah akşam yağmurlama sistemiyle sulayın.
  • İlk filizler örtünün üstünde belirince fileyi kaldırın ve sulamaya devam edin. Bir ay içinde kır çiçekleriyle dolu bir alanınız olacaktır.

GÜLÜMSEYEN GÜNEBAKANLAR

Zinya

Ayçiçeği dediğimiz günebakan çiçekleri çekirdek vermez ama bahçenizde güneş gibi parlar. İri tohumlarını ekmek çocuk oyuncağı! Hatta onlara da ektirebilir, böylece kendi alanlarını yaratabilirsiniz. İyi hazırladığınız toprağınıza tek tek ekin. Üstünü tohumun iki katı toprakla örtün. Çıkışı garantilemek için ortasından kestiğiniz bir pet şişeyi üstüne kapatın. İlk filizler çıkınca şişeyi kaldırın. Aynı işlemi zinyalar için de yapabilirsiniz. Doğrudan yere ekilen tohumlar, şaşırtma işlemi görmediklerinden toprağa daha sağlam kök salar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP