Sulama Hatası Bitkileri Öldürebilir

Sulama Hatası Bitkileri Öldürebilir

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:50
Sulama Hatası Bitkileri Öldürebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pencerenizde bir saksıda ya da bahçenizde büyümelerine bakılmaksızın, bitkilerin ne kadar iyi (veya kötü) büyüyeceğini etkileyen bir çok faktör vardır. Su ve güneş ışığı en önemli faktörlerden ikisidir ve bitkinizin ne kadarına ihtiyaç duyduğuna karar vermek şaşırtıcı derecede karmaşık bir süreç olabilir!

Sulamanın zamanlaması kadar basit görünen bir şey bile bitkilerinizin nasıl büyüdüğünü etkileyebilir. Yeşil ellere sahip olanlar bile, basit bir sulama kuralına uymayarak değerli bitkilerini öldürebilirler!

Bitkilerinizi Sulamak İçin En Önemli Kural

Sulama ile ilgili izleyebileceğiniz en önemli kural bitkilerinizi her zaman sabah sulamaktır . Bu, ev bitkilerinden bahçe bitkilerine kadar tüm bitkiler için geçerlidir.

Neden sabah sulanmalı? Bitkilerinizi günün erken saatlerinde sulamak birçok amaca hizmet eder. Her şeyden önce, onlara günün sıcağını rahat geçirmeleri için bir fırsattır.

Sabah sulama aynı zamanda, öğleden sonraları daha güçlü ve daha doğrudan güneş ışığının buharlaştırmasına neden olmadan önce suyun bitkinin köklerine nüfuz etmesi için zaman sağlar.

Ve son olarak, sabah sulama yapmak bitkilerinizin yapraklarının ve saplarının hava kararmadan kurumasına izin verir. Bu, birçok bitki hastalığını önlemenin basit bir yoludur, çünkü bu hastalıklardan sorumlu olan mantarlar ve bakteriler ıslak koşullarda gelişme eğilimindedir .

Kapalı Bitkiler İçin Erken Sulamanın Faydaları

İç mekan bitkilerini günün erken saatlerinde sulamak, istedikleri kadar doğal güneş ışığı almayan bitkiler için özellikle önemlidir. Suladıktan sonra, bitkilerinizin çok uzun süre suyla boğulmadan hava kararmadan önce kurumaya yardımcı olmak için birkaç saat gün ışığı olacaktır.

Erken sulama, çok fazla doğal güneş ışığı alan iç mekan bitkileri için de yararlıdır. Sulandıktan sonra, gün ortası güneşinin buharlaşmasına neden olmadan önce bu nemi emmek için zamana ihtiyaçları vardır.

Dış Mekan Bitkileri İçin Erken Sulamanın Faydaları

Bahçeleriniz ve diğer bitki örtüsü de güne suyla başlamayı çok seviyor! Sabah, aynı nedenden ötürü dış mekan bitkilerini sulamak için daha iyidir: suya gün boyunca buharlaşma şansı verir, böylece gece boyunca oyalanmaz ve potansiyel olarak yaprak (veya yaprakla ilgili) hastalıklara yol açmaz.

Yıllıklar ve sebze bahçeleri de sığ köklerinden dolayı sabah sulamasından yararlanır. Bu kökler toprağın derinliklerinde bulunan neme erişemezler, bu nedenle sabahları onları sulamak, yarısı güneşte buharlaşmadan iyi miktarda suyu emmelerini sağlar.

Erken Sulama Kuralının İstisnaları

Her kuralın istisnaları vardır ve bu da farklı değildir! İşte bitkilerinizi sulamaya geldiğinde bilmeniz gereken bazı istisnalar ve ek bilgiler:

Bitkiniz buğulanmaya ihtiyaç duyuyorsa (eğrelti otları ve hava bitkilerinde yaygın olan), onları hem sabah hem de akşam püskürtmelisiniz.

Yazın en sıcak bölümünde, özellikle küçük saksılardakiler olmak üzere, yeterince nem aldıklarından emin olmak için sabahları ve akşamları dışarıdaki saksı bitkilerini sulamanız gerekebilir!

Yakın zamanda saksıya yerleştirilmiş veya nakledilmiş dış mekan bitkileri, yeni evlerine yerleşmelerine ve uyum sağlamalarına yardımcı olmak için fazladan neme ihtiyaç duyar.

Özellikle dış mekan bitkilerinizde, kökleri aşağıya doğru gitmesinisağlamak için yavaş ve derin bir şekilde sulamak önemlidir. Sığ sulama, sığ kökleri destekleyerek daha zayıf, daha az dayanıksız bitkilere neden olur.

Sulama konusunda şüpheniz varsa, parmağınızla toprak nemini kontrol edin. Toprağın üstteki iki santimlik toprağı veya saksı karışımı kuruysa, başka bir sıkıntı belirtisi gösterip göstermediğine bakılmaksızın bitkilerinize su verin.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP