Serada Domates Yetiştiriciliği

Serada Domates Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:37
Serada Domates Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serada Domates Yetiştiriciliği

Serada Domates Yetiştiriciliği. Domates, sebzeler arasında en çok tüketilen önemli türlerden birisidir. Ülkemizde tüm tarımsal alanlarda açıkta yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sera yetiştiriciliği yaygındır. Ülkemizde %50’lik bir orana sahiptir. Plastik ve cam seralarda iyi veri elde etmek için öncelikle çeşidin ve yetiştirme zamanının iyi seçilmesi gerekmektedir. Yetiştirme zamanına domates tohumu uygun, kaliteli, verimli, hastalıklara dayanıklı ve raf ömrü uzun çeşit seçilmelidir.

Sera Domates Yetiştiriciliği. Toprak bakımından pekte seçici olmayan domates, kumlu topraklardan hafif killi topraklara kadar her tip toprakta yetiştirilebilmektedir. Buna karşılık en iyi sonuç organik maddelerce zengin hafif topraklardan alınmaktadır. Yetişme dönemi kısa olan yerlerde erkencilik çok önemlidir. Bu yüzden domates tohumu erken mahsul almak için kumlu-tınlı topraklar ideal kabul edilmektedir. Domates yetiştiriciliği için toprakların iyi drenaj yapılması gerekmektedir. Toprak asitliğine oldukça dayanıklı olan domatesin toprak pH’ı 5 ve 5’in altına düşmediği sürece kireç verilmesi tavsiye edilmemektedir. Domates yetiştiriciliğinde toprak pH’nın 6 veya 6,5 olması önerilmektedir. Sera toprak hazırlığı şu şekilde olmaktadır: Sera, önceki ürünün artıklarından temizlenmektedir. Toprak derin bir şekilde işlenmektedir. Özellikle yaşlı ve tuz problemi mevcut olan seralar 3-5 defa göllendirerek sulama yapılmaktadır. Bir önceki periyotta topraktan kaynaklanan hastalık veya nematod problemi görülmüşse, yaz mevsiminde toprak solarizasyonu veya solarizasyon ve ilaçlama yapılmaktadır.

Sera Domates Yetiştiriciliği için kullanılan domates tohumu çok pahalıdır. Bu nedenle daha ekonomik bir yetiştiricilik için fide firmalarında temin edilen fideler ile yetiştiricilik yapılmaktadır. Seranın toprak hazırlığı yapılırken toprak analizleri yapıldıktan sonra gerekli olan taban gübreleri verilmektedir. Daha sonra son kez sulama yapılmaktadır ve toprak tava geldiği zaman dikim yerleri hazırlanmaktadır. Dikimi yapılacak olan fideler için uygun büyüklük 5-6 gerçek yapraklı olduğu dönemdir. Diğer bütün fidelerde olduğu gibi şaşırtma işleminde en önemli konu can suyudur. Dikim yapıldıktan sonra kök boğazı çürüklüğü gibi oluşacak etmenlere karşı gerekli tedbirler alınmaktadır.

Domates ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Özellikle sofralık domatesler gönderilecek pazar uzaklığına göre değişik olgunluk dönemlerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Ayrıca domates gönderilecek pazar uzaklığına göre değişik zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Son olarak domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP