Serada Domates Verimi

Serada Domates Verimi

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:21
Serada Domates Verimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serada Domates Verimi

Serada domates verimi. Domates yetiştiriciliğinde farklı 3 yöntem uygulanmaktadır. Bunlar; doğrudan tohum ekimiyle yetiştiricilik ,fide ile yetiştiricilik ,aşı fide ile yetiştiricilik yöntemleridir. Doğrudan domates tohumu ekimi yöntemi daha çok açık alan yetiştiriciliği yapanların kullandığı bir yöntemdir. Serada domates verimi için ise fideyle yetiştiricilik uygulanması uygundur. Hazır fide ile yetiştiricilik yapmak hem zaman hem de sera masrafları bakımından avantajdır. Hazır fide temin edilebileceği gibi tohumdan da üretimi yapılabilmektedir.

Fide üretimi mevsimine göre sıcak ya da soğuk yastıklarda veya viyollerde  üretimi  yapılabilmektedir. Toprak derin sürülmelidir. Sonbaharda pullukla toprak derince sürülmektedir. İkinci sürüm ilkbaharda tavında yine pullukla yapılmaktadır. Sonra tırmık, tapan veya diskaro çekilerek kesekler kırılmalıdır. Domates derin köklü bir bitki olduğu için kültür alanlarında geçirimsiz pulluk tabanı oluşmuş ise çizel veya dippatlatan ile toprak işlenir.

Serada domates verimi. Türkiye’de serada domates üretim miktarı dekar başına ortalama 3.5 ton civarındadır. Dünyada ise ortalama 2.5 tondur. Ülkemizin dekara domates üretim miktarı dünya ortalamasının üzerinde yer almaktadır. Kışlık sebzelerden sonra domates ekimi yapılabilmektedir. Lahana ve baklagiller domates için iyi bir ön bitkidir. Domatesten sonra baklagiller, havuç, salata, pancar ve hububat ekimi yapılmaktadır. Domates üst üste ekilmemelidir.

Domates uygun koşullarda kendiliğinden fazla dallanma yapmaktadır çünkü domates dik büyümeyen bir sebze çeşididir. Domateste sırık ve oturak çeşitleri vardır. Sera yetiştiriciliğinde sırık domates, bahçe ve tarla yetiştiriciliğinde ise oturak(yer) domatesi tercih edilmesi uygun olmaktadır. Sofralık domatesler gönderilecek pazarın uzaklığına göre farklı olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir.

Serada domates verimi.  Ürünün kalitesi yuvarlak ve düzgün şekilli olmasına, uygun büyüklükte ayrıca renginin tam oluşmuş olmasına, çekirdek evlerinin az ve küçük olması, az çekirdeklilik oranına, çekirdek evlerindeki kaygan sıvının yeşil renkte olmamasına göre değişim göstermektedir. En önemlisi meyve kabuğunun nakliyeye dayanabilecek kalınlık ve elastikiyette olması, meyvelerin çatlamaması, dolgun ve bol etli olması gerekmektedir. İyi bir çeşit ve uygun koşullarda yapılan yetiştiricilikte dekara 4-12 ton ürün alımı olabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP