Bahçede Domates Yetiştiriciliği

Bahçede Domates Yetiştiriciliği

ABONE OL
Nisan 7, 2023 17:35
Bahçede Domates Yetiştiriciliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bahçede Domates Yetiştiriciliği

Bahçede Domates Yetiştiriciliği; domates yetiştirebilmek için, ortalama bir toprakta yetişmiş orta düzey bir domates bitkisi için ihtiyacınız olan şey kompost kullanmaktır. Kompost kullanımıyla evde güzel bir sonuç elde ederken, bununla birlikte çevre dostu ve önemli derecede tasarruflu yöntemdir. Bu işlem, organik atıkların, örnek olarak yapraklar, dallar, kabuklar ve diğer gıda kalıntıları gibi çeşitli işlemlerle ve toprak mikroorganizmalarının da yardımıyla besin maddeleri açısından zengin bir maddeye dönüştüğü bir süreçtir. Kompostun uygun ve doğru kullanımı toprak erozyonunu da önleyecektir. Ayrıyeten, domates tohumu nda toprak patojenleri de kontrol edilmektedir.

Bahçede Domates Yetiştiriciliği. için domates tohumu mart ayı sonunda ekilebilmektedir. Tohumlar bölmeli, hava delikli saksılara veya viyollere dikilmektedir. Domates fidelerinin arasında ortalama 0,3-0,6 m olmaktadır. Ayrıca bitki sıraları arasında 0,8 ila 1,3 m mesafe bırakarak tek sıra halinde dikim yapılmalıdır. Arada yürüme mesafesi bırakılmalıdır. Aşırı bitki sayısı iyi bir fikir değildir. Buna karşılık daha seyrek dikim, daha iyi havalandırma ve bazı hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca yaprakların güneş ışığına erişmesini kolaylaştırır. Boğaz doldurma işlemi domates yetiştiriciliği için önemli bir ayrıntıdır. 10 günde bir köklere doğru çapalama ve toprakla boğaz doldurma yapılmaktadır.

Kökleri yanlara doğru ve yüzeye yakın yayıldığı için, yeterince toprakla kapatılmadığı takdirde çabuk hastalanabilirler. Köke yakın yaprakların toprakla temas etmemesi de bir diğer önemli ayrıntıdır. Bu sebeple bu yaprakları elle koparıp, alt kısmında çok yaprak bırakılmamalıdır. Bunun dışında ana yaprak dallarında filiz veren küçük yaprakları da elle haftada bir temizleyip seyreltme yapılmaktadır. Hem meyvelerin güçlenmesi, hem de kızarmaları için fazla yapraklardan temizliği sağlamış olmaktadır. Sırık domates yetiştiriliyorsa, fidelerin boyu uzadıkça keten iplerle kalın bitki çubuklarına gövdeleri sabitlenmektedir.

Bahçede Domates Yetiştiriciliği. için domates tohumu ekiminden hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır. Özellikle sofralık domatesler gönderilecek pazar uzaklığına göre değişik olgunluk devrelerinde ve farklı dönemlerde hasat edilmektedir. Ayrıca domates gidecek pazarın uzaklığına göre değişik olgunluk zamanlarında ve farklı evrelerde hasadı yapılmaktadır. Son olarak domates tarımında dekardan 3,5-4 ton verim alınabilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP