Kül Suyu Nasıl Yapılır?

Kül Suyu Nasıl Yapılır?

ABONE OL
Nisan 6, 2023 18:04
Kül Suyu Nasıl Yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski insanların çamaşırlarını küllü su da yıkadığını biliyor veya duymuş olabilirsiniz. Günümüzde de doğal yaşama dönmek isteyenler kül suyunun nasıl yapıldığını ve çamaşır, bulaşık ve temizlikte nasıl kullanılabileceğini ele aldık.

Şehirde yaşayanlar; en yakın odun ateşinde ekmek yapan, fırına gidip yarım kovadan az fazla kül alabilir. Kırsal kesimde yaşayanlar ise zaten sobada odun yaktıkları için kül bulmakta zorluk çekmezler. Külün zeytin veya meşe ağacından olması önemlidir. Yani potasyumu fazladır.

Metal olmayan bir kova, kavanozun içine dörtte bir oranında kül koyun üzerine dörte 3 oranında su ilave edin ve karıştırın. Bu su yağmur suyu olursa daha etkili sonuç alırsınız.

Külün içinde büyük parçalar bulunabilir. Bunların kovaya karışmaması için külü önceden elemeniz iyi olacaktır. İnce bir süzgeçle külü eleyerek kullanın.

Karıştırılan karışım sabaha kadar durulur. Kül aşağıya çöker, su ise artık potasyum hidroksitli bir şekilde üstte kalır. İşte buna doğal kostik; Kül suyu denir. Yaklaşık 15 -20 gün sonra çok açık renkli bir çaya benzer. Ihlamur çayı renginde diyebiliriz. Parmağınızı sokup test ederseniz kaygan olduğunu fark edersiniz.

O günkü ihtiyacınız kadar suyu bir şişeye aktarın. Geri kalan karışımı karıştırın. Çünkü her karıştırmada külün içindeki potasyum suya karışıp deterjanınızın daha güçlü olmasını sağlayacak.

İçinden alıp kullanmaya başlayınca üzerine kül ve su ilave ederek küllü suyu devam ettirebilirsiniz.

Kovanın altında kalan eski külleri ise başka bir kaba aktarıp krom, çelik, seramik,lavabo,mermer,taş yüzeylerde tel yerine yada biriken yağ katmanlarını ovalayarak temizleyebilirsiniz. Ancak arası açık renk “derz” olan fayanslı yerlerde grilik olacağını unutmayın.

Artan külü bahçenizde seyrelterek gübre katkısı, tarım ilacı yada tavuklarınız varsa eşelenerek parazitten arınma kumu olarak kullanabilirsiniz.

Kül suyu hazırlığı ayda bir yeterli olur ama kül suyunu; çamaşır, bulaşık, genel temizlik ve kişisel temizlikte kullanıyorsanız ve kalabalık bir aile iseniz haftada bir yapmayı planlamanız daha gerçekçi olur. Kül suyunun temizleyici özelliğinin artması için, kül ve su karışımını daha uzun süre bekletebilirsiniz veya elde ettiğiniz kül suyunu kaynatarak suyun uçmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki soğuk tarifteki kül suyunun yoğunluğu normal şartlardaki ev temizliği için yeterlidir ama temizlenecek malzemenin kirlilik derecesi fazlaysa ısıtılarak yoğunlaştırılmış kül suyu daha etkin olacaktır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP