Yaprak Bezelye Yetiştiriciliği
Yaprak Bezelye Yetiştiriciliği. Serin iklim sebzesi olan yaprak bezelye tohumu iklim istekleri bakımından seçicidir. Serin ve nemli koşullarda çok iyi gelişim gösterir fakat sıcak ve kuru havalardan hoşlanmamaktadır. Çimlenme döneminde topraktaki yüksek rutubet tohumun çürümesine neden olmaktadır. Toprak sıcaklığı 7 veya 8 derece olmalıdır. 2 derece de çimlenme gerçekleşir ancak yavaş bir şekilde gerçekleşir.
Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve uzun güneşlenmeden hoşlanmamaktadır. Serin ve rutubetli alanlara ihtiyaç duymaktadır. Gelişme döneminde meydana gelen yüksek sıcaklık ve kuraklık da bitki bodur kalır ve meyvelerde irileşme gerçekleşmez. Hızlı olgunlaşma verim ve kalite düşüşüne sebep olmaktadır. Tohumların çimlenmesi için en uygun sıcaklık 15 veya 18 derece arasındadır. Işık yoğunluğu arttıkça çiçek sayısı da artmaktadır.
Yaprak Bezelye Yetiştiriciliği. Toprak yapısı bakımından seçicidir. Yağışlı ve serin dönemlerde yetiştiriciliği yapıldığı için su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi bir gelişim göstermektedir. Yaprak bezelye tohumu ıslak ve çok rutubetli topraklarda çimlenmesi olumsuz etkilenmektedir. Erkencilik için kumlu-tınlı topraklar daha uygundur. Toprak pH 6.5-7 aralığında olmalıdır. Sulamaya hemen hemen ihtiyaç duymamaktadır. Özellikle çiftlik gübresi vermekten kaçınılmalıdır. Çiftlik gübresi vejetatif kısımların aşırı gelişmesini sağlar; bakla ve dane veriminin azalmasına neden olmaktadır. Toprak yapısını düzeltmek için verilecekse, bezelyeden önce yetiştirilen çapa bitkilerine verilmelidir.
Yaprak Bezelye Yetiştiriciliği. Mart-nisan aylarında yaprak bezelye tohumu ekimi yapılmaktadır. 1000 m2 ye 8-12 kg arasında tohum atılması yeterlidir. Ekim derinliği ilkbahar veya sonbahar mevsimine göre değişmektedir. Ekim derinliği ilkbahar mevsiminde 3 veya 5 cm olacak şekilde olmalıdır. Sonbahar mevsiminde ekim derinliği 5 veya 8 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıra üzeri ekim mesafesi 5-8cm olmalıyken sıra arası ekim mesafesi 30 veya 40 cm olarak ayarlanmalıdır. Tohumların çimlenerek bitkilerin toprak yüzüne çıkıp gelişmeye başladığı ilk hafta içinde büyümeleri çok yavaştır. Yabancı otlar bitkilerin 4 veya 5 yapraklı olduğu dönemde toprağı havalandırmak, varsa kaymak tabakasını kırmak, yabancı otları almak ve gerekiyorsa seyreltme yapmak amacıyla birinci çapa yapılır. İlk çapa çok yüzeysel yapılmalı ve köklere zarar verilmemelidir. Birinci çapadan yaklaşık 20 gün sonra bitkiler 25-30 cm boylandıkları yabancı otların fazlalaştığı dönemde ikinci çapa yapılır, bitkilerin boğazları doldurulmalıdır.