Patates Böceği İlacı

Patates böceği ilacı Ergin bir patates böceği bir yetişkinin  tırnak büyüklüğünde yapıya sahiptir. Patates böceğinin sırtı sarı-siyah çizgili bir yapıya sahiptir. Başı da kirli siyah rengindedir ve aynı zamanda örümcek gibi çok sayıda ince ayaklı bir yapıya sahiptir. Genellikle bitkinin yaprak üzerindeki kısımlarda görünmektedir.Bitki gelişip, boyları 30-40 cm’ye ulaşıp, yaprakları fazlalaşınca patates böcekleri görülmeye başlar. Larva dönemleri ve ergin dönemlerinde oburca beslenmelerinden dolayı bitkiler yapraksız kalıp çalışmamakta aynı zamanda bu olay sonucunda verimin önemli derecede azalmasına neden olmaktadır.

Patates Böceği İlacı Zararları

Patates böceği ergin ve larvaları bitkinin yapraklarını uç kısımdan ortaya doğru kemirerek yaprak kısımlarında zarar meydana getiriler. Zamanla bitkinin yaprakları yok olmaktadır. Bitkinin gelişiminin yavaşlamasına neden olurlar. Yoğun zararda ise bitkinin solunumunu kısıtlayarak ölümüne sebep olmaktadırlar. Bitkiyi kemirerek yaptığını zararın yanında virüslerin taşınmasında da rol oynayarak meydana getirirler. Zarar Yaptığı Bitkiler Genel olarak patates böceğinin zarar yaptığı bitkiler patates ve patlıcandır bitkileridir.

Mücadele Yöntemleri

Patates Böceği İlacı Kültürel Mücadele

Patates hasadı yapılırken tarlada patates kalmamasına özen gösterilmelidir. Ekim yapılacağında 1 yıl önceden kalan artıklar , yumrular ve etrafta konukçu olabileceği yabancı otlar tarladan imha edilmelidir.

Patates Böceği İlacı Kimyasal Önlemler

Patates böceklerine karşı kullanılabilecek bir çok  ilaç bulunmaktadır. Fakat Patates Böceği ilaçlara karşı fazla direnç kazanmış bir zararlıdır. Yeşil aksam ve tohumluk mücadelesi şeklinde iki tip ilaçlama yapılmaktadır. Yeşil aksamda birinci döle karşı ilaçlama yapılacaksa, bitkilerde ilk olgun larvalar görüldüğünde yapılmalıdır. İkinci döle karşı ilaçlama yapılması için  yumurta açılımının tamamlanması beklenip ondan sonra yapılmalıdır.
Benzer Videolar