Monterey Çilek Fidesi
Monterey Çilek Fidesi. Çilek oldukça narin bir meyvedir. Yetiştirilmesi esnasında da hassas davranılmalı, yetiştirme sürecine geçilmeden önce toprak koşulları, sulama, gübreleme koşulları sağlıklı bir şekilde araştırılarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Monterey çilek fidesi en erkenci çeşitlerden biridir ve en iyi meyve kalitesine sahip olan çeşittir bu çeşit verimini bütün sezona yayar, bitki sık ve küçük meyve yapısına sahiptir.
Monterey Çilek Fidesi. Hasat çilekte daha kolay yapılmakta ve böylece birim alandan daha da verim alınmaktadır. Sıra üzeri 25 cm, sıra arası 30 cm olacak şekilde dikim yapılmalıdır. Monterey çilek fidesi; serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Dikimden sonra can suyu verilmelidir. Yaz dikiminde bitkiler 15 günde bir sulanmalıdır. Son olarak dikiminden 6 veya 8 gün sonra açan çiçekler koparılmalıdır.
Üzümsü meyvelerden olan çilek çeşitleri ülkemizde sıklıkla yetiştirilmesi yapılmalıdır. Meyvesi en kısa sürede olgunlaşan bitkilerden biridir. Biraz mayhoş ve ekşimsi bir tadı vardır. Tüm bölgelerde özellikle ılık ve sıcak bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu çileğin çiçeği Nisan ve Haziran ayların arasında açmaya başlar. Çilekler ihtiyaçları olan toprak ve gübre isteğine göre yapılmalıdır. Soğuklamanın verim ve kalite üzerine olumlu etkisi vardır. Çileklerin soğuklama ihtiyacı 400-500 saat sağlanmalıdır.
Monterey Çilek Fidesi. Dikilecek olan toprak, kireç oranı az olan topraklar tercih edilmelidir. Çileğin ekildiği toprak, yaprağın ve sonrasında meyvesi mutlaka güneş görmelidir. Güneş almayan ürünleri verimsiz olur. Çünkü, güneş kızarması ve tatlımsı tadı oluşmasını sağlar. Yetiştirme esnasında sulama oldukça önemlidir. Monterey çilek fidesini diktikten sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Fide mümkün olduğunca yağmur suyu almalıdır. Bununla birlikte yağmur almayan yerlerdeyse düzenli sulama yapılarak toprak nemli tutulmalıdır.
Fidelerin toprağa verilmesi ile toprağın nemi sürekli kontrol edilmelidir. Toprak sürekli olarak nemli halde olmalıdır. Fakat gereğinden fazla da sulanmamalıdır. Gereğinden fazla sulanan çilekler çürümeye başlamaktadırlar. Yetiştirilmesi sağlanan toprağın azot anlamında yeterli olması çileğin daha güzel ve kaliteli olmasına katkı sağlamaktadır. Bu sebeple de çileği toprağa koymadan öncesinde toprağın azot anlamında zengin gübre ile desteklenmesi oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca güneşi çok seven bir bitki olan çilek için günde 6-7 saat güneş ışığı yeterli gelmektedir. Aynı zamanda uygulanan doğru teknikler ile çilekler 1-3 ay kadar meyve verebilmektedir.