Modern Çilek Yetiştiriciliği
Modern Çilek Yetiştiriciliği
Modern Çilek Yetiştiriciliği; Toprak olmadan yetiştirilir, bölgeye uygun olmayan çeşitler bile bu yöntemlerle yetiştirilebilir. Bu yaygın yöntemde önemli olan sulamadır. Bu şekilde yapılan çilek fidesi oldukça verimi ve kalitesi yüksek ürünler olur. Çileğin ekildiği kaplarda uygun yalıtımların da bulunması gerekir. Çünkü, maliyeti yüksek olsa da verdiği ürünler kaliteli ve verimli ürünlerdir. Çilek fidesi yetiştiriciliği hususunda bitkilerin hızla çoğaltılması için yaprak çeliklerinden fide elde etme yöntemi kullanılmaktadır. Genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alındıktan sonra 2 cm kadar iki ayrı yerden çizilerek dikilmektedir. Yaprak çelikleri tarladan alındıktan sonra çuvallara sarılarak seralara getirilmelidir. Dikimden sonra ise su içerisinde muhafaza edilmelidir. Doku kültürü yolu ile fide elde edilmesi suretiyle; hücre, doku ya da organlarının bitki üzerinden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesi işlemi gerçekleşmektedir. Çilek bahçesi kurulumu için kullanılacak fideler muhakkak özel bir fidelikte üretilmelidir. Kesinlikle meyve üretilmekte olan bahçelerden fide alınmamalıdır. Modern Çilek Yetiştiriciliği; açık tarlada çilek üretimi ortalama üretim verimleri 400 gram ile 800 gram arasında çeşit özelliğine göre değişim gösterir. Topraksız tarımda ise tam kontrollü ve doğru üretim teknikleri ile 600 gram ile 3000 gram çeşit özeliğine göre değişiklik gösterir. Son yıllarda gittikçe üretimi artmaktadır. Bu nedenle topraksız ortalama 1 – 1.5 kg arasında değişir. Temiz, verimli ve yüksek kapasiteli üretim için topraksız tarım üretimi yapılması her durumda avantaj sağlar. Yapılan uygulamalar şöyledir, Cocopeat ve hindistan cevizi kabuğu yöntemleri bulunmaktadır. Bu işlem ise, bazı işlemlerden geçtikten sonra topraksı bir yapıya kavuşmasıyla yapılan bir önemli yöntemlerdir. Ancak çilek fidesi dikim aralıklarına önem verilmelidir.
Modern Çilek Yetiştiriciliği. Cocopeat topraksız yapıldığı için sera gereksinimi meydana gelir. Çilek üretiminin en büyük avantajı, topraktan gelen hastalıkların mutlaka önlenmesi gerekir. Ortalama fide dikimi 20.000 ile 23.000 adet arasında olmaktadır. Amacı birim alandan fazla miktar ve sağlıklı ürün yetiştirmek. 1 dekar tarlada ortalama 7000 ile 8000 adet çilek fidesi dikilmesi gerekir.
Diğer önemli yöntem ise olukta çilek fidesi yetiştiriciliği veya fındık kabuklarının içine yerleştirilen çilek fideleri, çatı oluklarına yerleştirilir. Oluklardan devamlı olarak akan su, çileklerin ihtiyaç duyduğu besin ve mineral ihtiyacını karşılar. Bu düzenek sayesinde toprak olmadan çilek tarımı maliyeti düşer.