Konserve Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yazın, doğal olarak yetiştiği mevsimdeyken satın alınan taze meyve ve sebzeleri, kışın da tüketebilmek için pek çok yoldan biri de; konserve yapmaktır. Konservelerin, uzun ömürlü ve sağlıklı olmasını sağlamak için, yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Aksi takdirde; konservelerde bakteri üretimi yaşanabilir ve sağlığa zararlı hale gelecektir. Kış mevsiminde, meyve sebze seçeneklerinin en kısıtlı olduğu zamanlarda, yemek hazırlarken kurtarıcınız olacak konserveleri hazırlamak, sanıldığı kadar zor değildir
Meyve Sebze Seçimi
Yapacağınız konservenin, dayanıklı ve sağlıklı olmasını istiyorsanız, en önemli ayrıntı, malzeme seçimidir. Konservesini yapmak istediğini ürünler; en az beklemiş ve taze olanlarından, zedelenmemiş ve yaralanmamış, mümkünse hormonsuz olmalıdır. Tüm meyve sebzelerinizi, en iyilerden, tek tek seçmeniz, konservenizin başarılı olmasını sağlayacaktır. Diğer önemli bir konu ise; kavanozlar ve kapaklarıdır. Konserve yapacağınız kavanozlar, yeni olabilir veya daha önce kullanılmış olabilir. Her iki durumda da, tüm kavanozların tamamen temizlenmiş olması, deterjan kalıntısı olmaması gerekir. Kavanozlar, kaynar su dolu tencerede bekletilerek, sterilize edilmeli ve hemen ardından pişmiş malzeme ile doldurulmalıdır.
Kavanoz kapakları, mutlaka yeni olmalıdır. Kavanozların ağızlarına tam uymalı, hiç boşluk olmamalıdır. Daha önce kullanılmış kavanoz kullanılabilir, ancak kullanılmış kapak yeniden kullanılamaz. Tüm malzemeler, yemeğe hazır pişimden, çok az diri kalmalıdır. Uzun zaman bekleyeceğinden, tamamen pişmiş gıdalar, ezilebilir ve daha kolay bozulabilir. Sterilize edilmiş kavanozlar, yeni alınmış kapaklar ve özenle seçilmiş, pişirilmiş malzemelerden sonraki aşama ise, kavanozları doldurmaktır. Pişmiş malzemenizi, kavanoza doldururken, üstten bir parmak kadar boşluk bırakmalısınız. Kavanozları, kaynar su dolu tencereye koyarak bir süre kaynatmalı, bütünleşmesini sağlamalısınız. Daha sonra, kavanozları, kapakları alta gelecek şekilde dizmeli ve bu şekilde soğumalarını sağlamalısınız. Son işlem, kavanozun içinde hiç hava kalmamasını sağlamak içindir.
Meyve Konservesi
Sadece sebzeler değil, meyvelerde konserve şeklinde saklanabilir. Kışın meyvelerin en az çeşidinin olduğu zamanlarda, herhangi bir işleme tabi tutmadan, direk komposto veya meyve suyu şeklinde kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; mümkün olduğunca şeker kullanmamaktır. Şeker, sebzelerin bozulmasına sebep olabilir. En doğal halleri ile çok az pişirilerek, sebze konservesindeki adımlar takip edilerek yapılabilir. Bazı meyveli kekler için de, oldukça güzel seçenekler olabilirler.
Konserve Saklama Koşulları
Yaptığınız konserveleri, direkt güneş ışığına maruz kalmayacağı, ısı kaynaklarından ve nemden uzak bir dolapta saklayabilirsiniz. Bu şartlar sağlandığında, konserveleriniz, lezzetlerini koruyacak ve bakteri üretimini durduracaktır. Zaman zaman bu dolabı kontrol ederek, bozulan kavanozlar olup olmadığı denetlenmelidir.