Kavun Tohum Ekimi
Kavun Tohum Ekimi. Ekim için ayrılmış saksının veya viyollerin temizliği yapılmaktadır. Daha sonra üzerine çiçek toprağı ilave edip toprak nemlendirilmelidir. Organik maddesi fazla olan toprakları sevdiği için tohum ekiminden önce çiftlik gübresi veya yeşil gübre verilmesi uygun olur. Kavun tohumu için toprak hazırlığı iyi bir şekilde yapılmaktadır.
Kavun Tohum Ekimi . Daha sonra karpuz pulluğu ile araları 2 metre olacak şekilde karıkların çekilmesi gerekmektedir. Hazırlanan bu karıkların kenarlarına sıra mesafeleri 75 cm seviyesinde olacak şekilde ocak sisteminde ekim işlemleri gerçekleştirmektedir. Her ocağa 2 ya da 3 adet tohum bırakılması gerekmektedir. Kavun tohumu atıldıktan sonra üzeri toprak ile örtmektedir.
Belirli aralıklarla fısfıslama yöntemiyle toprak nemlendirilmelidir. Çok fazla su çürümeye yol açabilmektedir. Kavun tohumu 4-5 cm derinliğinde olacak şekilde ekilmeli ve üzeri 1 cm kalınlığında toprakla örtülmektedir. Saksının konumu güneş ışığını iyi gören bir yer olmaktadır. Çimlenme gerçekleştikten sonra fide haline gelen kavunlar hazırlanmış olan araziye geçirilmektedir.
Kavun Tohum Ekimi . Sulama bölgenin sıcaklığına ve bitkinin gelişimine göre yapılmaktadır. Bitkinin meyvesi oluşmaya başladıktan sonra sulamanın daha sık yapılması önerilmektedir. Ancak kavunun yapraklarına su temas ettirilmemektedir. Düzenli sulama yapıldığı takdirde ürün verimi de aynı ölçüde olmaktadır. Sıcaklık kavun tohumu yetiştiriciliği için en önemli etmenlerden biridir. En az 15 derece sıcaklık ister.
İdeal sıcaklık ise 25 derecedir. Ancak aşırı sıcaklar da da gelişimi durmaktadır. İdeal olan sıcaklık yakalandığı zaman kavunun tadı güzel olmaktadır. Işık kavuna temas ettikçe aroma ve renginde değişiklikler artış göstermektedir. Kavun yetiştiriciliğinde yapılmaması gerekenler ise şu şekildedir; yeterli sıcak olmaması, kök hastalıklarının olması, ph değerinin düşük olması ve ağır topraklarda yetiştirmek için zorlanması gibi etmenlerdir.