Fasulyede Verimi Arttırmak. Toprak isteği olarak fasulye tınlı, kumlu ve derin yapıdaki organik maddece zengin toprakları sevmektedir. Fasulye tohumu tuzlu olan toprakları sevmemektedir. Geçirgenliği zayıf ve drenaj problemi olan toprakları sevmemektedir. Fasulye yetiştiriciliği; ise, hububat bitkilerinin hasadından sonra anızın sökülüp toprağa karıştırılması amacıyla 5-7 cm derinliğinde sonbaharda sürüm yapılmaktadır. İlkbaharda ekimden önce toprak tekrar kaz ayağı ile sürülür ve arkasından tarım aleti ile geçirilerek toprak ekime hazır hale getirilmektedir. Fasulyenin hasadında en ideal zaman; baklaların hakiki çeşit karakterinin gösterdiği iriliğin 1/3’ünü aldığı devredir. Bazı hallerde bu ölçü bozulabilirse de normal iriliğin yarısını asla geçirmemelidir. Fasulyelerin hasadı; küçük işletmelerde ve taze fasulye üretiminde elle baklaları teker teker toplamak suretiyle yapılmaktadır. Büyük işletmelerde ve özellikle kuru fasulye üretiminde toplamayı bir anda yapabilmek amacıyla özel fasulye hasat makineleri kullanılmaktadır.
Fasulyede Verimi Arttırmak. Fasulyede en iyi verim, damlama sulamayla alınmaktadır. Kuru fasulye söz konusu olduğunda, hasadın normalden erken yapılması, fasulyelerin tanelerinin su kaybetmesine ve verimin yüksek oranda azalmasına neden olmaktadır. Geç hasat ise baklaların çatlamasına ve dökülmesine, dolayısıyla verim kaybına neden olmaktadır. Hasadın tam zamanında yapılması verim için şarttır. Hasat zamanı, baklaların büyük çoğunluğunun sararmasından anlaşılmakta ancak baklaların çok kuru olmaması gerekmektedir.
Elle hasat yapılması, bitki köklerindeki azotun toprağa ulaşmasını engellemektedir. Bu nedenle fasulyenin kökleri toprak içinde kalacak şekilde hasat yapılması verim açısından tavsiye edilmektedir. Sırık fasulye yetiştirirken askıya alma yöntemine başvurulması verimi arttıran etkenlerdir. Yabancı ot kontrolünün düzenli yapılması verimi yükseltmektedir. Hastalık gibi durumlarda erken müdahale veya doğru ilaçlama fasulyenin kaliteli ürün vermesini ve verimini olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca dayanıklı Fasulye tohumu tercihi verim açısından oldukça önemlidir.
Fasulyede Verimi Arttırmak
Fasulyede Verimi Arttırmak. Taze fasulye ve kuru fasulye olarak tarımı yapılmaktadır. Ilık ve hafif serin iklim bitkisi olmaktadır. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar arasındaki devrelerde rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Gelişme devresi içinde 20-25 derece arasında sıcaklık istemektedir. 27-32 derece sıcaklıkta çiçeklerini döker ve verim düşer bundan daha düşük sıcaklıkta ise gelişmesi durmaktadır. Fasulye yetiştiriciliği için fazla nem ve sulamalar bitkilerin büyümesini durdurmaktadır. Çünkü, fazla nem hastalıkların kolay gelişmesine neden olmaktadır. Fasulye tohumu ekim için, toprak ısısının 20 veya 30 derece arasında olduğu zaman en iyi çimlenme göstermektedir. Çünkü, minimum 10 toprak ısısında gelişme göstermektedir.