Fasulye Tohumu Özellikleri. Fasulyeler iki grup olarak ayrılmaktadır. Sırık fasulyeleri : Sülük veya bıyık denilen kısımları ile yanlarına dikilen desteğe sarılıp 1,5 veya 3 m kadar boylanabilen çeşitlerdir. Daha uzun ömürlü ve daha verimlidir. Bodur fasulyeler: Fazla boylanmamaktadır. Bodur kalır ve daha az yer kaplamaktadır. Herhangi bir desteğe gerek yoktur.
Erkencidir fakat daha az ürün vermektedir. Her iki grubunda taze, kuru veya hem taze hem de kuru olarak tüketilen çeşitleri bulunmaktadır. Yeşil olarak tüketilen çeşitleri; kılçıksız, lezzetli, konserveye elverişli, düzgün şekilli, çeşidin özelliğini gösteren uzunluk ve genişlikte, dolgu ve etli kapçıklı, iklim ve toprak faktörlerine uyan, erkenci, verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı olması gerekmektedir. Ayrıca dayanıklı fasulye tohumu tercihi alınacak verimi açısından çok önemlidir.
Fasulye Tohumu Özellikleri. Boncuk Ayşe fasulyesi : Boncuk Ayşe fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir . Her türlü toprakta yetişme özelliğine sahip olan bu çeşit açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Boncuk Ayşe fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever, bol sudan hoşlanmamaktadır. Alman Ayşe fasulyesi: Meyvesi kılçıksız veya sırık bir fasulye çeşididir. Oldukça güzel görünüme sahip olup son derece lezzetlidir.
Pazar veya manavlarda aranan çeşit arasındadır. Fasulye tohumu sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü Alman Ayşe fasulye sık aralıklarla sulanmayı sever çünkü: bol sudan hoşlanmamaktadır. Şeker fasulye: Meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim veya konserve yapımı için uygundur. Türkiye’ye çok iyi adapte olmuş bir tür olup fasulye üretimi yapılan bölgelerde aranılan bir çeşittir.
Fasulye Tohumu Özellikleri. Fasulye tohumu baklalar içinde meydana gelir. Çeşide göre baklalar içerisinde 4–10arasında değişen tohum bulunmaktadır. Nadiren tek tohumlu küçük baklalara da rastlanmaktadır. Tohumlar; beyaz, bej, koyu bej, siyah, kahverengi, kırmızı lekeli renklerde olmak üzere çeşitler arasında çok değişik tiplere rastlanır. Yapılan gözlemlere göre büyük bir çoğunlukla sırık fasulye çeşitlerinde taneler, yer fasulyelerine oranla biraz daha iridir. 1 gramda , çeşide göre değişmek üzere 1 veya 6 kadar tane bulunmaktadır. Fasulye tohumları normal şartlarda çimlenme kabiliyetlerini 3 veya 4 yıl muhafaza etmektedir.