Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Ekşi maya bilinen en eski hamur mayalarından biridir ve uzmanlara göre en sağlıklısıdır. Maya bir mantar kültürü olup, mayalanma işlemi de mantarların ortam üzerindeki aktiviteleri sonucu oluşan durumdur.
Ekşi maya ile hazırlanan yiyeceklerin hazır mayaya göre daha besleyici olduğu bilinmektedir. Ekşi maya ile yapılan yiyeceklerin öncelikle lezzet farkı vardır. Yapılan yiyecekler daha geç bayatlar ve sindirimi daha kolaydır. Ayrıca, daha az alerjen olduğu belirtiliyor.
Ekşi Maya Tarifi
Ekşi maya yapımı kolay ancak biraz zaman isteyen bir olaydır. Yaklaşık 1 haftada maya kullanıma hazır hale gelmektedir. Öncelikle bir bardak oda sıcaklığında temiz içme suyu ile bir bardak kepekli un birbirine iyice karıştırılır. Eğer işlemi hızlandırmak isterseniz bu karışımın içine birkaç adet nohut da ilave edebilirsiniz.
Mutfakta oda sıcaklığında bir köşeye bırakılır. Ertesi gün karışımın yarısı eğer başka bir maya yapmak istenirse temiz bir kaseye boşaltılır vekendinizi krep yapmak için kullanabilirsiniz. Kavanozun içerisinde kalana kısma ise yine bir çay bardağı un ve bir çay bardağı su eklenir. Karışım yine iyice karıştırılır. Karışımın yarısını bir başka kaseye aldıysanız onu karıştırmayın. Burada amaç mayanın lezzet oranını korumaktır. Buna maya eksiltmesi adı da verilir.
Ertesi gün yine aynı işlem yapılır yani kavanozun yaklaşık yarısı boşaltılır ve bir çay bardağı un ile bir çay bardağı su birbirine karıştırılır. Bu işleme 6 gün boyunca aynı şekilde devam edilir. Altıncı günün sonunda ekşi maya hazır hale gelir.
Mayalamada püf noktaları
Bazen yukarıdaki yöntemle maya tutturma işlemi başarısız olabilir. Bunda kullanılan malzeme ve ortam faktörleri etkilidir. Eğer garantiye almak istiyorsanız ilk gün un ile karışacak suyun içerisine bir miktar taze sıkılmış meyve suyu eklenebilir. İkinci bir yöntem ise doğal yoğurt suyudur. Yoğurdun hafif yeşil suyu da hamura eklenebilir. Ev yoğurdu ile ekşi maya yapımı daha kolaydır.