Çilekte Külleme Hastalığı
Çilekte Külleme Hastalığı. Çilek en çok ve yoğun olarak görülen bir hastalıktır ve bitki verimini olumsuz etkiler belirtileri şöyle olmaktadır. Hastalık, çileklerde yaprak sapları, çiçek demetleri, çiçekler ve meyvelerde görülmektedir. Duyarlı çeşitlerde yaprakların alt yüzeyinde beyaz lekeler şeklinde gelişmektedir.
Bunun sonucunda meydana gelen lekeler zamanla birleşmekte ve yaprak kenarları yukarı doğru kıvrılmaktadır. Hastalıklı yaprakların alt yüzeyinde kuru, morumsu ya da kahverengimsi lekeler gelişmektedir. Yaprak üst yüzeyinde ise kırmızı renk değişimi görülmektedir. Çilekte hastalık ve zararlılara karşı hem kültürel hem de kimyasal mücadeleler gerçekleşmektedir. Kültürel mücadelelerin yetersiz kaldığı durumlarda son çare olarak çilek İlaçlama işlemine yani kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır. Bu hastalık ve zararlılar çilek fidesi üzerinde de etkili olabilmektedir. Aynı zamanda çilekte rastlanan başlıca hastalık ve zararlılar ve bunlarla kimyasal mücadele yöntemleri yazının devamında yer almaktadır.
Çilekte Külleme Hastalığı. Oluşumunda birden fazla etmenin etkili olduğu kök çürüklüğüyle gelişmede durgunluk görülmektedir. Bununla beraber yaprak yüzeylerinde küçülme, yaprak saplarında kısalma ve yaprakların kurumasıyla bitkide solma gözlemlenmektedir. Alınabilecek tek kimyasal önlem dikimden önce fidelerin ilaçlanması şeklinde gerçekleşmektedir.
Tüm gelişme dönemlerinde çilek fidesinde çiçekler ve meyveler hastalığa hassas yapıya sahip olmaktadır. Hastalıklı çiçekler, beyaz külleme sporları ile kaplanmaktadır. Bunun sonucunda şekil bozuklukları meydana gelmektedir. Etmen meyve yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşturabilir. Yaprakların hastalanmaları sonucunda yapraklar zarar görmektedir. Etmenin yaprak yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşturması nedeniyle yaşamsal faaliyeti azalmaktadır. Bunu sonucunda lekeler meydana gelmektedir. Daha ileri sürede yaprak dökümleri meydana gelmektedir.
Çilekte Külleme Hastalığı. Şiddetli hastalıklarda verim üzerindeki etkisi önemli olmaktadır. Ürün kayıplarına yaprak ve meyve hastalıkları git gide artmaktadır. Bu hastalıktan alt yapraklar en çok etkilenen kısımlar olmaktadır. Hastalık bitkinin yerden yüksek olan herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalık rüzgarla dağılması ile meydana gelmektedir. Bitkilerde yanal dal gelişiminin gerçekleştiği dönem de hastalığın gelişimine karşı hassastır. Yabani ve kültüre alınan tüm çilek fidesi çeşitlerinde külleme hastalığı sık görülmektedir.
Kültürel önlemler, sağlıklı üretim materyali kullanılmalıdır, hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları yok edilmelidir, aşırı sulama ve sık dikim yapılmaması gerekir. İlk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanması gerekir.