Çilekte Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır? Hastalıklarla mücadele kültürel ve kimyasal olarak mücadelesi yapılmaktadır. En çok görülen hastalıklardan biri kök çürüklüğü, çilek fidesi dikimi yapılmadan önce karıklar hazırlanarak sıcak yaz ayları süresince özen gösterilmesi gerekmektedir. Kimyasal mücadelesi, dikimden önce toprak uygulaması veya fidelerin ilaçlanması şeklinde yapılmaktadır. Toprak ilaçlaması veya fidelerin daldırması şeklinde yapılmaktadır.
Çilekte Hastalıklarla Mücadele Nasıl Yapılır? Çilekte kurşuni küf hastalığı bulunmaktadır. Yeni çilek fidesi alanları kurulması gerekmektedir. Dikim alanlarına özenli bir şekilde kurulması gerekmektedir. Hastalığa karşı hassas bitkiler kullanılması gerekmektedir. Hastalık olmayan çilek dikim alanları 2 veya 3 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Hastalıklı bitkilerin mutlaka yok edilmesi gerekmektedir.
Kimyasal ilaçlama ilk hastalığın görüldüğü evrede uygulanması gerekmektedir. Ancak, çilekte ilk çiçeklerin %10’u açınca yapılması uygun olmaktadır. İkinci ilaçlama çiçekler %50’si açınca yapılması gerekmektedir. Üçüncü ilaçlama, ilk yeşil meyvelerin görüldüğü dönemde yapılması gerekmektedir.
Külleme en çok görülen hastalıklardan biri olmaktadır. Sağlıklı ve hasta olmayan çilekler kullanılması gerekmektedir. Hasattan sonra hastalıklı bitki artıkları toplanarak yakılması gerekmektedir. Ancak, aşırı sulama ve sık dikimden kaçınılması gerekmektedir.
Çilekte Hastalıklarla Mücadele nasıl yapılır? Kimyasal ilaçlama yapılmalıdır. İlk ilaçlama ve ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılması gerekmektedir. İkinci ilaçlama, kullanılan ilaçların etki süresine bakılarak tekrar yapılması gerekmektedir. Enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar ilaçlamaya devam edilmesi gerekmektedir. İlaçlama programlarında son uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmesi gerekmektedir. Meyveler ile çiçek sapı ve yapraklar hasattan sonra dipten kesilerek tarladan uzaklaştırılması gerekmektedir. Yabancı otlar temizlenmesi gerekmektedir. Yetiştirme ortamında hiç kalmaması gerekmektedir. Ancak, çok fazla gübrelemeden kaçınılması gerekmektedir.
Yaprak lekesi çilek yapraklarında görülen hastalık olmaktadır. İyi drene edilmiş topraklarda çilek fidesi yetiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü, bitkiler arasında iyi bir hava akımının olması gerekmektedir. Dayanıklı çeşitler kullanılması gerekmektedir. Sağlıklı ve hastalık riski bulunmayan çeşitler kullanılması gerekmektedir. Kış süresince bitki üzerinde kalan hastalık riski yaşlı yapraklar yok edilmesi gerekmektedir. Çünkü, bu şekilde yayma riski artmaktadır. Çünkü, ilkbahar büyüme dönemi başlamadan önce tarladan uzaklaştırılması gerekmektedir.