Çilekte Gübreleme Nasıl Yapılır
Çilekte Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır? Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan sağlığı bakımından da çeşitli faydaları bulunmaktadır. Çilek fidesi toprak isteği bakımından hafif bünyeli, fazla su tutmayan ve drenajı iyi toprakları sevmektedir. Köklerinin bir kısmı toprak üzerinde bulunmaktadır. Çilek yetiştiriciliği, taban 1-1,2 m olacak şekilde yastıklara fide dikimiyle yapılmaktadır.
Üstü ise, 50-60 cm genişlikte ve yüksekliği 30 cm kadar olacak şekilde dikim yapılmaktadır. Organik madde bakımından zengin ve 6,5 – 7 pH değerlerine sahip topraklarda iyi gelişme göstermektedir.
Çilekte Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır? Yetiştirildiği toprağın azot açısından zengin olması çileğin daha verimli olmasını sağlar. Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Çilek bahçesi tesis edilecek yerin toprağı önce bol hayvan gübresi ile gübrelenmeli ve derince sürülmelidir. Ayrıca hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton ahır gübresi uygulanabilmektedir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır. Aynı yerde tekrar çilek dikimi yapılacaksa o zaman toprakta fümigasyon yapılmalıdır.
Çilek fidesi dikimi yapılacak olan yastıklar hazırlanırken toprak analizi sonucuna bağlı olarak toprağın pH değerinin 6,5-7 oranında ayarlanması gerekmektedir. pH değeri 6,5’un altında olduğunda tarım kireci kullanılmakta iken pH değeri 7,5’un üzerinde ise ince öğütülmüş toz element S kullanmak suretiyle toprak pH değerinin düşürülmesi oldukça yararlı olacaktır. Aynı yerde üretim yapılacaksa eğer 5-6 yıl da bir muhakkak kireçleme veya kükürt uygulaması yapılmalıdır.
Çilekte Gübreleme Nasıl Yapılmalıdır? Toprağın organik madde miktarı yetersiz ise yani %2’den az ise 2-3 ton/da hayvan gübresi (büyükbaş ve küçükbaş) kullanmak gerekmektedir. Bu işlemler çilek fidesi dikiminden 2-3 ay önce yapılmalıdır.
Fide dikiminden önce dikim yapılan alana 25-30 kg/da 10-20-20 Super Gold verilmelidir. Haricinde 35-40 kg 15-15-15 gübresi verilip toprağa iyice karıştırılmaktadır. Toprağın çok kumlu olması ve kireç bakımından fakir ise 5-6 kg/da Kalsiyum nitrat (%15,5 N + %26 CaO) ve 10-12 kg/da Magnezyum sülfat verilebilmektedir. Magnezyumlu ve kalsiyumlu gübreler damla sulama sistemi ile verilmektedir.