Çilek Yaprak Lekesi Hastalığı
Çilek Yaprak Lekesi Hastalığı. Latincesi Mycosphaerella Fragariae. Konukçuları çilek ve parmak otu neden olmaktadır. Hastalık ve belirtileri; yapraklarda, taç ve çanak yapraklarda, stolonlarda ve meyve sapları üzerinde lekeler şeklinde görülmektedir. Uzun süren nem ve orta sıcaklıklar 10derece’nin üzeri baharda hastalığın gelişmesine neden olmaktadır.
İlk önce yaprak yüzeyinde küçük koyu renkte belirgin olmayan yapıya sahip olmaktadır. Daha sonra orta kısımları kahverengiden griye dönmektedir. Özellikle alan, kırmızı kahverengi ve belirli bir sınırlarla çevrili olmaktadır. Çok sayıdaki leke birleşerek yaprağı kurutmaktadırlar. Çilek fidesi üzerindeki lekeler kahve renkli siyah ve sert bir yapıya sahip olmaktadır. Fakat, meyveler çürümez lekenin altında renk değişikliği olmaktadır. Üründe kayıp olmamasına rağmen, kalite düşmektedir.
Çilek Yaprak Lekesi Hastalığı. belirtileri şöyledir, lekeler genç yapraklarda açık kahverengi, yaşlı yapraklarda beyaz renge dönmektedir. Nekrotik alan kırmızı ve kahverengi bir sınırla çevrili olmaktadır. Lekeler birleşerek çilek fidesi yaprağı kurutmaktadırlar. Ayrıca hasta olmuş meyveler üzerinde yüzeysel siyah lekeler meydana gelmektedir. Ancak, meyvede çürüme ve üründe kayıp olmaz ama pazar değeri ve kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Yaprak leke hastalığına neden olan diğer belirtileri, yaprak kenarlarında ve yaprak ayasında düzensiz şekilde ve büyüklükte kahverengi, siyah lekeler oluşmaktadır. Lekeler üzerinde ölü dokunun ortasında çatlaklar meydana gelmektedir. Kurak ve sıcak şartlarda lekeler giderek büyümektedir. Böylece havayla taşınabilir ve nemli rüzgarlarla taşınabilme yeteneğine sahip olmaktadır. Enfeksiyon için nem oldukça önemli olmaktadır. Nem ile birlikte yüksek sıcaklık ile de yayılma yeteneği göstermektedir.
Çilek Yaprak Lekesi Hastalığı. Hastalıklı taç ve çanak yapraklar, stolonlar, meyve demetleri üzerindeki lekeler, normalde yaprağın üst yüzeyinde oluşanlara benzer. Hasta olmuş meyveler üzerinde yüzeysel siyah lekeler ortaya çıkar. Ayrıca hastalıklı doku, kahverengimsi siyah renkte, sert ve derimsi haldedir. Meyvede çürüme ve üründe kayıp olmamasına rağmen, kalite düşer.
Kültürel mücadele yöntemleri ancak, iyi drene edilmiş topraklarda çilek yetiştirilmelidir. Bitkiler arasında iyi bir hava akımı sağlanmalı, dayanıklı çilek fidesi kullanılmaktadır. Sağlıklı üretim materyali kullanılmalıdır. Ayrıca kış süresince bitki üzerinde kalan hasta yaşlı yapraklar, hastalığın inokulum kaynağının azaltılmasına yardımcı olması bakımından, ilkbahar büyüme dönemi başlamadan önce tarladan uzaklaştırmaktadır.