Çilek İlaçlama
Çilek İlaçlama. Çilekte hastalık ve zararlılara karşı hem kültürel hem de kimyasal mücadeleler gerçekleşmektedir. Kültürel mücadelelerin yetersiz kaldığı durumlarda son çare olarak ilaçlama işlemine yani kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır. Bu hastalık ve zararlılar çilek fidesi üzerinde de etkili olabilmektedir. Aynı zamanda çilekte rastlanan başlıca hastalık ve zararlılar ve bunlarla kimyasal mücadele yöntemleri yazının devamında yer almaktadır.
Çilek İlaçlama. Oluşumunda birden fazla etmenin etkili olduğu kök çürüklüğüyle gelişmede durgunluk görülmektedir. Bununla beraber yaprak yüzeylerinde küçülme, yaprak saplarında kısalma ve yaprakların kurumasıyla bitkide solma gözlemlenmektedir. Alınabilecek tek kimyasal önlem dikimden önce fidelerin ilaçlanması şeklinde gerçekleşmektedir. Kurşuni küf hastalığının belirtilerinin başında meyvenin toprağa değdiği noktadan başladığı görülmektedir. Bununla beraber organik materyale değdiği noktadan da başladığı görülmektedir. Temas noktasında, önce açık kahve bir leke belirmektedir. Lekenin oluştuğu bölge yumuşamakta ve dokunulduğu zaman meyve etinden kolayca ayrılmaktadır.
Kurşuni küf ile kimyasal mücadele adı altında yapılan uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar; çilek fidesi ilaçlanarak dikilmeli, yetiştirme dönemi boyunca ilaçlamaların periyodik olarak devam etmesi gerekmektedir. Enfeksiyonun başlamasıyla yapılan ilaçlamalardan sonuç alınmamaktadır. Bu nedenle ilaçlama enfeksiyonlu ürünler toplandıktan sonra yapılmaktadır.
Çilek İlaçlama. Alternaria meyve çürüklüğü, serin nemli havalarda ortaya çıkmaktadır. Bakır içerikli zirai ilaçların kullanılmasıyla kimyasal mücadele gerçekleştirilmektedir. Yaprak sapları, çiçek demetleri, çiçekler ve meyvelerde görülen külleme hastalığının kimyasal mücadelesinin gerçekleşmesi işlemi ilk hastalık belirtileri görüldüğü zaman başlamaktadır. Hastalık belirtilerinin görüldüğü ilk zamanda birinci çilek fidesi ilaçlama işlemi gerçekleşmektedir. Kullanılmakta olan ilaçların etki süresine dikkat edilerek, enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar ilaçlamalar devam etmektedir. Meyvelerde kahverengimsi siyah, sert ve derimsi bir yapı meydana getiren yaprak lekesi için bakırlı preparatlar kullanılmaktadır.
Kırmızı örümceklerle mücadele de erken dönemde zararlı görüldüğünde bir ilaçlama yapılmaktadır. Ayrıca mevsim içi uygulamasında ise yapraklar mart sonu nisan ayı başında başlayarak 3-5 gün aralıklarla düzenli olarak kontrol edilmektedir. Yaprakçık başına, hareketli dönemde ortalama 15 ve üzerinde kırmızı örümcek tespit edilmesi durumunda ilaçlamaya başlanmaktadır. Çiçek Tripsi zararlısı için, ilaçlamalar, bitki çiçeklerinin açık olduğunu ve günün erken saatlerinde çiğ kalktıktan sonra aynı zamanda rüzgarsız bir havada yapılmaktadır. Yaprakların alt yüzeyi ve çiçeklerin içleri ilaçlanmaktadır. Bitki özsuyunu emerek zarar yapan yaprak bitleri ile mücadele için kışın ve ilkbaharda yapraklar kontrol edilip zararlı saptanırsa ilaçlama yapılmaktadır.