Çilek fidesi. bitkisinin kuru ve soğuk iklimlerden, sıcak ve çok sıcak iklimlere kadar oldukça değişken koşullara adapte olmuş çeşitleri bulunmaktadır. Çilek bitkisinin 120–180 günlük yetiştirme devresine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu da çileğin Doğu Anadolu bölgesinde nispeten kısıtlı olsa da ülkemizin hemen her tarafında yetişebileceğini gösterir.
Çilek fidesi -10 °C ’ye kadar özel bir önlem almadan yetiştirilebilir. Özellikle daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekmektedir. Çilekte çiçeklenme uzun bir döneme dağıldığı için, don ürünün tümüne zarar veremez. Bu nedenle çilek, yetiştiricilik riski en az olan meyve türlerinden biridir. Böylelikle büyüme ve gelişmenin en iyi olduğu sıcaklık 17–25 C arasındadır. Bitki 8 – 11 saatlik bir ışıklanma süresi çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmekte kol oluşumunu engellemektedir. Hatta buna karşılık 17 –20 saatlik bir ışıklanma süresi tam aksi etkiyi yapmaktadır.
Çilek fidesi. Meyveler çiçek veya tomurcuklara oranla soğuğa karşı çok daha hassastır. İlkbaharda 0 C’ nin hemen altındaki sıcaklıklarda oluşan don zararında çiçek dipleri kararır. Meyve bağlama olmaz. Hava sirkülâsyonuna sahip bahçeler yani açık bahçeler hava akımlarının olmadığı kapalı yerlere oranla dondan daha fazla zarar görürler. Rüzgârlar çilek fidesinde tozlanma ve meyve oluşumu için yararlıdır. Çiğ ve yağmurlardan sonra kurumayı kolaylaştırır hava hareketi sağlayarak Botrytis hastalığını azaltır.
Çilek fidesi. Günlük hasat meyveler tam olarak kurumadan yapılamadığından çevresi tamamen kapalı çilek fidesi bahçelerinde hafif bir rüzgâr esmesi arzu edilir. Dolayısıyla kuru ve sıcak rüzgârlar su kaybını arttırarak kurumaya neden olurlar. Deniz kenarındaki bölgelerde yetiştiği gibi, 1000 m ve daha yüksek rakımlı yerlerde de yetiştirilebilmektedir. Çilek yetiştiriciliğinin 500–800 m rakımda daha iyi sonuçlar verir. Arazi tesviyesi yapılmış olup % 2 – 3 eğimli bir arazi hava ve su drenajı için tercih edilen yerlerdir. Çok eğimli yerlerde kontur dikim yapılmalıdır.