Çilek Fidesi Nasıl Yetişir
Çilek Fidesi Nasıl Yetişir? 5 farklı yöntemle üretilebilmektedir. Bu yöntemler; tohumdan, kollardan, toprakaltı gövdesini ayırarak, yaprak çeşitlerinden ve doku kültürleri yolu üretimdir. Tohumdan fide üretmek pratikte fazla kullanılmayan bir yöntemdir. Kollardan çilek fidesi elde edilmesi, bir çilek bitkisinin boğaz kısmındaki yaprak koltuklarından çıkan kollardan elde edilmektedir. Bu sıkça kullanılan yöntemlerden biridir.
Bu kollar toprak yüzüne yatık olarak büyüyen ve boğumlarının her birinde yeni bir bitki meydana getirebilen bir gövdedir. Ayrıca kolların toprağa değdiği yerde kolaylıkla yeni kökler meydana getirir. Ana fideye benzer yeni fideler elde edilmesini sağlanmaktadır. Toprakaltı gövdesini ayırarak fide elde edilme yöntemi vardır. Bir kaç gövdeden oluşan çileğin ana gövdesinden diğer gövdelerini ayırarak yeni fideler elde edilmektedir.
Çilek Fidesi Nasıl Yetişir? Fidelerin çabuk bir şekilde çoğaltılması gerekiyorsa yaprak çeliklerinden fide elde edilme yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem genç ve orta yaşlı yapraklar, yaprak kınları ile alınıp 2 cm kadar iki yerden çizilerek dikilme şeklinde uygulanmaktadır. Yaprak çelikleri alındıktan sonra ıslak çuvallara sarılarak seraya getirilmelidir. Ardından çilek fidesi dikimden önce su içerisinde bekletilmelidir. Son olarak doku kültürü yönteminde ise, hücre, doku veya organların bitkilerden ayrılarak yapay bir besin ortamı üzerinde steril şartlarda yetiştirilmesi suretiyle fide elde edilmektedir.
Çilek Fidesi Nasıl Yetişir? Dikimi serin ve nemli havalarda yapılmalıdır. Çilek fidesi açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilmelidir. Fide dikiminden sonra can suyu verilmelidir. Çilek fidesi dikimi için toprak uygunsa genellikle serin ve rüzgarsız havalar tercih edilmektedir. Ayrıca fidelerin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney yönünde dikimler yapılmaktadır. Fide dikimlerinde sıra üzerine çift dikim yapmanız hem sulama hem de hasat yönünden maliyetleri azaltmaktadır.
Çilek için optimal toprak yapısı; su tutma kapasitesi düşük, kumlu tınlı hafif bünyeli topraklarda yetiştirilmektedir. Yetiştiricilik için seçilen alan toprak hastalıklar ve nematod yönünden temiz kök yapısına sahip olması gerekmektedir. Dekara 4-5 ton yanmış hayvan gübresi uygulanmaktadır. Daha sonra toprak solarize edilmektedir. Masuralar 60-70 cm genişliğinde ve 25-30 cm yüksekliğinde olmalıdır. Ayrıca büyük arazilerde karık pulluğu, küçük alanlarda ise elle yapılmalıdır.