Bezelye tohumu nasıl çimlenmektedir. 6-8 mm çapında, küremsi yapıda ve yüzeyi buruşuk köşeli yada düzdür. Kuru olgunlukta tane sarı, açık yeşil, mavimsi yeşil veya dalgalı renktedir. Bezelye tohumları ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz bezelye tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır. Ayrıca toprak ısısının 10 derece olması uygundur. Bezelye tohumları kabın veya viyolin üst seviyesine 3-4 cm kala ince elenmiş toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurulmaktadır ve fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir.
Daha sonra bezelye tohumlarını yerleştiriniz ve geriye kalan kısmı aynı toprakla doldurunuz. Doldurma işlemi bittikten sonra yüzey toprağını fısfıs yardımıyla nemlendiriniz ve şeffaf bir naylon(streç film) yardımıyla üzerini kapatınız. Arada bir kontrol ederek toprağı fısfısla nemlendirmeye devam ediniz. Tahmini tohumlarının çimlenmesi 6-10 gün arasındadır. Tohumları çimlenmeye başladığında şeffaf naylonu kaldırılmaktadır. Direkt güneşten korunmaktadır. Bezelye tohumları fide şekline gelmektedir. Yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğunda bahçeye veya daha büyük bir saksıya aktarılmaktadır.
Bezelye tohumu nasıl çimlenmektedir. Açık arazide toprak işlenmektedir. Daha sonra işlenmiş toprağa bezelye tohumu yerleştirilmektedir. Bununla beraber üstü toprakla 3-4 cm arasında kapatılmaktadır. Toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmaktadır. Periyodik olarak toprak nemlendirilmektedir. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Bahçe tavına gelmektedir. Toprak işlenmiş olmaktadır. Toprak ısının uygun olması gerekmektedir. Don olaylarının geçmiş olması ve bezelye fidesi dikimi yapılacak toprağın yeterli minerali yoksa gerekli torf ve organik gübrelerle gıda takviyesi yapılmaktadır.
Yuvarlak taneliler konserve sanayine uygundur. Ayrıca yer bezelyelerinden yapılan konserve çok lezzetli olur.
Bezelye tohumu nasıl çimlenmektedir. Tane ağırlığının %6-10’unu kabuk oluşturmaktadır. Kabuk oranı iri taneli çeşitlerden küçük tanelilere doğru giderek artar. Bezelyede kökler farklı yapıdadır. Başlangıçta ana kazık kök ve daha sonra bu kökten yanlara doğru ikincil kazık kökler gelişmektedir. Bu köklere bağlı olarak oldukça iyi gelişen bol miktarda saçak kökler oluşur. Kök sisteminin büyük bir çoğunluğu toprak yüzeyine yakın bulunmaktadır. Bezelye tohumu sathi köklü bir bitkidir. Köklerin büyük bir çoğunluğu toprak yüzeyine yakın olarak gelişir. Bu nedenle kendinden sonra gelecek bitki için çok iyi bir ön bitki olur. Yüzeysel olarak gelişen bu kökler hemen çürüyerek parçalanmaktadır.