Bezelye iklim istekleri bakımından seçicidir. Ilık iklim bitkisidir. Donma noktasına yakın düşük sıcaklıklara dayanan bir sebze türüdür. Havaların serin ve nemli olduğu koşullarda çok iyi gelişme gösterir. Bezelye tohumu sıcak ve kuru havalardan pek hoşlanmaz.
Uygun iklim şartlarında Sonbahar ekimi ile kış aylarında ve İlkbahar ekimi ile yazlık olmak üzere yılda iki defa yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Tohumun çimlenmesi sırasında topraktaki nem miktarına dikkat edilmelidir. Dolayısıyla topraktaki nem miktarı yüksek olursa tohumun zarar görüp çürümesine neden olabilmektedir.
Bezelye iklim istekleri. Bezelye tohumu toprakta homojen bir çimlenme gösterebilmesi için sıcaklığın 6 – 18 °C arasında olması gerekir. Ayrıca toprak sıcaklığı 7–8 0C olduğunda tohum ekimine başlanabilir. Yüksek ve düşük sıcaklıklarda bezelye tohumu çimlense de çimlenme çok yavaştır. Bezelye gelişme döneminde yüksek sıcaklık ve uzun süre güneşlenmeden hoşlanmazken bu dönemde daha çok nemli ve serin ortam ister. Bitkiler bakla bağlama döneminde 26 °C’nin üstündeki sıcaklıklardan zarar görürken, döllenme azalır ve oluşan meyvelerde bodur kalır. Sıcaklığın yüksek olmasından kaynaklı hızlı olgunlaşma nedeniyle verim ve kalite büyük oranda düşmektedir.
Bezelye iklim istekleri. Bezelye tohumu çimlenmeden çiçeklenmeye kadar geçen dönemde günlük ortalama sıcaklığın 15–18 0C arasında olması istenmektedir. Bunun yanında çiçeklenmeden hasada kadar geçen sürede 18–21 0C olması istenmektedir. Bu dönemde sıcaklık 10 0C altına düşmesi ve 30 0C üstüne çıkması risklidir.