Bakliyatlar Nasıl Fermente Edilir?
Kuru fasulye, nohut, barbunya, börülce, yeşil mercimek, maş fasulyesi, hatta siyez bulgurunu bile pişirmeden önce fermente edebilirsiniz. Kuru baklagilleri önceden fermente etmemizde ki sebep, bu besinlerin sindirimini kolay hale getirmektir. Bakliyatların sindirimi biraz zordur ve çoğu kişide gaz yapar. Fermente ettiğimiz bakliyatları biz yemeden önce yararlı bakteriler sindirirler ve bakliyatın içerisinde oluşan probiyotikler, bizim baklagilleri kolay sindirmemize yardımcı olurlar. Aynı zamanda fermente ettiğimiz baklagilleri probiyotik yaparak, daha da sağlıklı hale getirmiş oluruz.
En baştan başlamak
Tahılları sıfırdan fermente etmek için, tahılı klorsuz suyla kaplayın ve 24 saat ılık oda sıcaklığında bekletin. Şişen baklagillerin sularını süzüp, iyice nişastalarından arındırarak yıkayıp tekrar üzerini örtecek kadar su doldurun. Kullanacağımız su mutlaka içme suyu olmalı. İkinci kez su ilave ettiğinizde bir bardak peynir altı suyu ilave edin. (veya bir başka fermente ürün)
Eğer fermente bir ürün ilave etmeden yapmak istiyorsanız o zaman ürüne bağlı olarak fermente işlemi 2 gün ila 2 ay arasında bir süre kuluçkaya bırakılır veya tahıl hemen pişirilebilir ve yenilebilir. Kuluçka veya saklanma süresi uzadıkça, daha fazla fermantasyon meydana gelir.
Bir Başlangıçla Başlamak
Başlatıcılar çok miktarda aç, faydalı bakteri içerir. Başlatıcılar, yabani bakteri kullanarak gıdaların fermente edilmesinden elde edilir. Tahıllara eklendiğinde, başlangıç partisinde zaten mevcut olan bakteriler, fermentasyon işlemini hızlandırmak üzere hemen taze tanedeki nişastaları yutmaya başlar. Tahıl için kendi ev yapımı bir başlangıç eklemeye ek olarak, bakteri bakımından zengin kefir, peynir altı suyu, yoğurt, kombucha veya diğer fermente gıdalarla enfekte edebilirsiniz. Bu gıdalar fermantasyon işlemini hızlandırır ve sıfırdan başlayarak daha hızlı bir kültürlenmiş tane üretir.