Sırık Domates İpe Alma

Sırık Domates İpe Alma

ABONE OL
Mart 30, 2023 13:00
Sırık Domates İpe Alma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırık Domates İpe Alma. Sera üretimi için uygun olan sırık domates tipidir. Belli bir dönemden sonra bitkinin boyuna büyümesi durmaktadır. Bunun sebebi, toprak yüzeyine çıkan fidede 2 ila 7 yapraklı boğum oluştuğunda, sürgün ucunda başkalaşım meydana gelerek çiçek tomurcuğunun oluşmasıdır. Fakat çiçek salkımını taşımakta olan yaprak koltuğundaki yan sürgün tomurcuğu uyanarak sürer ve bitkinin boyuna uzaması yan sürgün vasıtasıyla devam etmektedir. Böylece sırık domateslerin boylanması 2 ila 5 m’ye kadar devam etmektedir.  

Domates tohumu çimlenmesinin beraberinde oluşan kökçükler uzayarak kazık kökü oluşturmaktadır. Uzamaya devam eden kazık kökün üzerinde yan kökler oluşur. Bununla beraber uygun koşullar halinde kökler 1,5 ila 5 m ye kadar uzayabilmektedir. Sera koşullarında yetiştirilme dönemi ve çeşitlerine göre değişmektedir. Bununla beraber kökler 30 – 40 cm yayılabilir ve 60 cm derinliğe kadar inebilmektedir. Başlangıçta otsu yapıda olan gövde zamanla odunsu hale gelmektedir. Buna rağmen artan bitki ve meyveyi taşıyabilecek kapasitede değildir. Bu sebeple başlangıçta dik duran gövde zaman içerisinde yer üzerinde yayılmaya başlamaktadır. Sırık Domates İpe Alma işlemi bu sebeple gerçekleşmektedir.

6-7 yapraktan sonra ilk çiçek salkımının görüldüğü domateste sonraki çiçek salkımları birinci çiçek salkımından sonraki 2-4 yapraktan sonra meydana gelmektedir. Salkımdaki çiçek sayısı 3-400 arasında değişiklik gösterebilmektedir. Çiçek salkımları ise tekli (basit) ya da bileşik (dallanan) yapıda olabilmektedir.

Tek başına dik büyüyemeyen sırık domates bitkisinin mutlaka ipe (askıya) alınması gerekmektedir. Askıya alma işleminde belli başlı amaçlar vardır. Bunlar; bitkileri dik tutabilmek, bitkilerin ışık gören yüzeyini arttırmak. Sera içindeki hava hareketini sağlamak, verim ve kaliteyi arttırmak, erkencilik sağlamak, bakım ve hasat işlemlerini kolaylaştırmaktır. Ve bunlarla beraber bitki ömrünü uzatmak şeklinde ifade edilebilmektedir.

Sırık domates ipe alma hususunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu, özellikle meyveler oluştuğunda bitkilerin alacağı ağırlığı kaldıracak dirence sahip yapılarının inşasıdır. Bu yapılara ise her bitki için ayrı ip bağlanmaktadır. İpler yaprağa 3 veya 4. yaprağın gövdeye birleştiği yerin altından gövdeyi boğmayacak şekilde bağlanmalıdır. Askıya alma işlemi öğleden sonra yapılmalıdır. Bunun sebebi, bitkilerin o sıralarda elastik olması ve dolayısıyla yaralanmaların oluşmasının önlenmesidir. Askıya alınan domateslerin boyları aynı hizada olmalıdır aksi halde aşağıda kalan bitkiler gölgede kalacağı için verimde düşüş meydana gelecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP