Gürer” Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşuyoruz”

Gürer” Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşuyoruz”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini Bakan Kurum yanıtladı. Bakan Kurum verdiği bilgiye göre Ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların uyruklar da İlk 10 sırada Ortadoğu ve Arap ülkeleri çoğunlukta olduğu görülüyor .

ABONE OL
Nisan 4, 2023 15:11
Gürer” Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşuyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geçen yıl 745 yabancı uyruklunun, ülkemizden 5 milyon 219 bin metrekare tarım arazisi satın aldığını açıkladı.

En çok Ürdün uyrukluların ülkemizden tarım arazisi satın aldığını belirten Bakan Kurum, ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların en çok tercih ettiği ilin ise Konya olduğunu bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancıların ülkemizden tarım arazisi edinmelerindeki artışı, yazılı soru öneresiyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“2022yılında ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların sayısı ve edindikleri toprak miktarı ne kadardır? 2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen ilk 10 ülke hangileridir? Yabancı ülke vatandaşları tarafından edinilen tarım arazisi miktarlarına bakıldığında ilk sırada bulunan illerimiz hangileridir?

Ülkemizde tarım arazisi edinen ve daha sonrasında gerekli şartları sağlayamadığı gerekçesiyle tasfiye edilen tarım arazisi miktarı son 5 yılda ne kadardır?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan bakan Kurum , ülkemizde 2022 yılında satış ve benzeri yollarla edinilen taşınmazların 745 yabancı gerçek kişi tarafından edinildiğini ve bu taşınmazların toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare olduğunu açıkladı.

Yabancıların satış ve benzeri yollarda edindikleri tarım arazilerinin uyruk bazında ilk 10’a giren ülkelerin sıralamasını da aktaran Bakan Kurum, ilk sırada 984 bin 611 metrekare ile Ürdün daha sonra sırasıyla 656 bin 962 metrekareyle Filistin, 519 bin metrekareyle İsrail, 385 bin metrekare ile Suudi Arabistan ve 379 bin metrekareyle Katar’ı yer aldığını açıkladı.
Bakan Kurum , ülkemizde tarım arazisi elde eden yabancıların uyruk bazındaki istatistiki verilerine göre Yemen, Mısır, Lübnan, ABD ve Irak ülkelerinin de ilk 10 içinde yer bulduğunu ifade etti.

Bakanı Kurum, yabancıların tarım arazisi satın aldıkları iller sıralamasında ilk ilin Konya olduğunu bildirdi. Bakan Kirişçi, Konya’yı İstanbul, Bilecek, Manisa ve Sakarya’nın takip ettiğini, Kırklareli, Eskişehir, Denizli, Bursa ve Kocaeli illerinin de ilk 10 içinde yer aldığını kaydetti.

TARIM ALANLARIMIZ YABANCILARA GİDİYOR

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir yılda satılan tarım arazisi miktarının 5 milyon metrekareden fazla olduğuna dikkat çekerek, “Böyle giderse yıllar içinde tarım arazilerimizin çoğunluğu yabancılar tarafından satın alınacak gibi görünüyor” dedi.

Tarım arazisi satın alanların uyruklarına bakıldığında çoğunlukla Arap ülkeleri oluğuna da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarım yapan yabancı uyrukluların sayısı artıyor. Edindikleri tarım arazisi miktarı her geçen yıl katlanıyor. ” diye konuştu.

VENEZUELA GİDERKEN ELDEKİ TOPRAKTAN OLUYORUZ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer AKP iktidarları döneminde Sudan, Nijer ve Venezuela’da tarım için girişimde bulunulduğunu da anımsattı.

Gürer”eldeki kuş daldaki iki kuştan iyidir” diye atasözümüz var. Ülkemiz tarım arazileri yabancı ülkeler tarafından satın alınıyor. Dikkat edilirse yakın sayılan ülkeler tarım arazilerimize ilgi duyuyorlar. AKP iktidarı zihniyeti de, Sudan, 3.016 kilometre ve Nijer ise 3.429 kilometre mesafede son olarak tarım için yol göstericiliğe soyunduğumuz Venezuela’da 10500 km uzakta tarım sevdası ile efor tüketiyor.

Ülkemiz toprakları tarım için yabancılar için ilgi alanı olurken Türkiye’de uzak ülkelerde tarım peşinde koşacağına Ülke tarımı geliştirip, GAP bitirse idi tarımda sorunlarımız azalırdı ama farklı coğrafyalarda tarım için arayış sevdasına düştü.

Sudan ülkesi ile 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan anlaşma ile toplam 793 bin hektar tarım arazi için Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kurulsa da Sudan yaşanan yönetim olayları ile bir yatırım yapılamadığı açıklandı. 9 yıldır iktidar bu konuda bir iş yapmasa da şirket masrafları dahil ciddi bir çaba harcadı.Yetmedi Nijer’de tarım sevdası depreşti.O anlamda da yeterli yol alınmadı.

Son Bakan Kirişçi, Venezuela’da tarım için açıklamalar ve girişimlerde bulundu. Cumhurbaşkanları arası görüşme ile oluşan teklife göre, Venezuela’da Türkiye için ayrılan ve ‘Turkish land’ olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70’inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30’luk kısmının da Venezuela’ya bırakılması için uzlaşıldı. Oysa Ülkemiz 3 bin 649’u endemik 12 binden fazla bitki türünü barındıran nadir ülkelerden biridir. Ülkemiz tarımda yurt dışı arayışı sürerken yakın ülkelerde ülkemizden arazi edinmektedir. farklı ülkelerin arazi edinip ülkemizde farklı ürünleri yetiştirip tarım peşine düşerken kendi topraklarımızda kendi kendine yeten ülke olmaktansa çıkmış bulunuyoruz. 21 üründe arz açığımız var.Eldeki kuş kaçmakta iken daldaki kuşun peşine düşen bir tarım yönetim anlayışı var . Özünde eldeki kuşa sahip çıkmayı önceliklemeliyiz. Kendi topraklarımızda kendi çiftçimizi “ maraba” olmasına yol açacağımıza köylü milletin efendisi olması için mücadele etmeliyiz.

Ülke topraklarında ülkemiz çiftçi, üreticisi ile tarımı geliştirmeliyiz. Hububat ambarı Konya farklı ülkelerin ilgi alanı olması da ayrıca dikkate değerdir. Yabancıların arazi aldığı İlk on ülkemizin en verimli topraklarının olduğu illerdir. Tarımda eldeki kuş uçmak üzere iken daldaki kuşların peşinde koşan anlayışla sorunlar katlamaktadır. Verimli tarım arazilerin yabancılara satılmadı tarımda ithalatçı AKP zihniyeti eliyle bu kere kendi toprağımızda üretilen ürünle pazarların yabancı tekellerin eline geçmesi, raf fiyatlar daha artıp döviz olarak gıda gelirinin yurt dışına akmasına kapı aralayacaktır. Yabancı yatırımcı daha çok kazanç için tarım arazilerini istediği gibi değerlendirmesi tarımın geleceği adına da risk oluşturmaktadır ” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP