Domateste Verim

Domateste Verim

ABONE OL
Mart 30, 2023 12:29
Domateste Verim
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Verim

Domateste verim. Domates üretiminde dekara verim yetiştirme koşullarına, yetiştirmenin başarısına ve çeşidin erkenci veya geççi oluşuna göre 6 veya 12 ton/da arasında verim değişmektedir. Yaşlanan ve hırpalanan bitkilerde hastalık ve zararlılar daha kolay yayılır ve verimi düşürmektedir. Domates, geçirgen, su tutma özelliği iyi ve besin maddeleri yüksek olan topraklarda domates tohumu ekimi ve fide dikimi yapılmaktadır.

Çeşit bakımından domates kadar bol ürün oldukça azdır. Aynı zamanda kışları ılık geçen yerlerde bir sera sebzesi olan domates, konserve sanayisinde değerlendirilen sebzeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Domates, uygun koşullar sağlandığında kendiliğinden dallanmaktadır. Sırık ve yer domatesi şeklinde yetiştirilen domates, seralarda sırık şeklinde yetiştirilirken tarla ve bahçelerde yer domatesi şeklinde yetiştirilmektedir.

Domateste verim. Fide dikimi ilkbahar don olmadığı zaman toprak ve hava sıcaklığı 12 dereceye kadar gelince dikim yapılması gerekmektedir. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7 haftayı geçen bir zamanda yapılması uygun olmaktadır. Tarlaya dikimde çiçek açmış veya meyve tutmuş domates fideleri dikilmemesi gerekir, çünkü verim düşmektedir. Bu gibi fidelerin gelişmeleri yavaş olup, bodur kalır  ve verimi düşürmektedir. Çok gecikmeden fide dikimi Şubat veya Mart aylarında yapılması gerekmektedir. Fide dikiminde elde edilen dekarda domates fidesi 1800 veya 2500 bitki elde edilmektedir.

Dekardan 5 ton verim alabilen domates için, 12 kg azot verilmektedir. Ayrıca 10 kg fosfor veya 25 kg potasyum verilmesi gerekmektedir. Meyveler fındık büyüklüğüne gelince  10-15 gün arayla 2-3 kez yapılacak magnezyum nitrat uygulaması yapılmaktadır. Yaprak gübrelemesi meyve kalitesini ve verimi olumlu yönde etkilemektedir. Bu şekilde 5 veya 6 ton kadar verim alınmaktadır.

Domateste verim; için en önemli faktörler bakım işlemleri olmaktadır. Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılmaktadır. Çapalamalar sırasında boğaz doldurma işlemi de yapılması gerekmektedir. Bu şekilde verim artmaktadır. Domates nemi ve suyu sevmektedir. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmaması gerekmektedir. Daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2 veya 3, kurak bölgelerde 4-5 kez sulama yapılması gerekmektedir. Verim ise çeşide göre ve bakım işlemlerine göre değişmekle birlikte tohumdan genelde dekarda 13 veya 25 ton aranda verim alınmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP