Domateste Çinko Eksikliği

Domateste Çinko Eksikliği

ABONE OL
Mart 30, 2023 13:03
Domateste Çinko Eksikliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemiz toprakları genel karakter itibarı ile yüksek pH ve kireç içeriğine sahip topraklardır. Bu ve benzeri topraklarda çinko düşük miktarlarda bulunmaktadır. Aynı zamanda çok yağış alıp yıkanan asit karakterli topraklarda da çinko noksanlığı görülmektedir. Bitkilerin çinko ihtiyaçları çok düşük olmasına rağmen bu gibi durumlarda çinko noksanlıklarına çokça rastlanmaktadır.

Gübrelemeler yeterli düzeyde yapılmadığı taktirde ortaya çıkar, yada  dengesiz, düzensiz yapıldığından dolayı ortaya çıkmaktadır. Domateste çinko eksikliği; Çoğunlukla topraklarda çinko miktarı yeterli düzeyde olmasına rağmen yüksek tuzluluk ve toprağın fiziki yapısının bozuk olmasından dolayı bitkiler çinkoyu alamamaktadır.

Yüksek miktarda fosfat minerali  toprakta çinkoyu bağlayıp bitkilerin yapraklarında çinko eksikliği oluşturmaktadır. Yine dengesizce verilen fazla miktarda organik madde uygulanmasının ardından bitkilerde çinko noksanlığı görülmektedir. Bunun nedeni organik maddenin çinkoyu bağlayarak bitki kökleri tarafından  alınmasını güçleştirmektedir. Yine iyi bir toprak düzenleyici kullanarak verilen organik maddenin toprakta yararlı hale geçmesi sağlanmaktadır. Domateste çinko eksikliği; Toprağın ıslaklık nedeniyle veya ağır toprak olması nedeniyle yetersiz havalanması, düşük sıcaklık, su yetersizliği gibi faktörler de çinkonun hareket kabiliyetini olumsuz etkileyerek, çinko noksanlığı ortaya çıkmaktadır.

Sürgün ortasındaki veya ucundaki yapraklarda sarı lekeler oluşur ve ileri durumlarda bu lekeler kurumaktadır. Boğum aralarında daralma ve bitkide bodurluk görülmektedir. Yaprak boyunda azalma ve şeklinde bozukluk ve bazı bitkilerde kayık yaprak oluşumu görülmektedir. Meyve ağaçlarının sürgünlerinde dik bir görüntü ve rozet oluşumu. Köklerde küçük şişkinlikler ve kılcal köklerin kök ucuna toplanması şeklinde belirtileri görülür.

Domateste çinko eksikliği; çinko ve azot noksanlığı belirtileri aynı şekilde olur, noksanlığı belirtileri, yapraklarda damarlar arasında kloroz sararmalar şeklinde ortaya çıkar. Yapraklarda damarlar yeşil kalırken, damarlar arasında renk açık yeşil, sarı ve hatta beyaza döner. Domates tohumu büyüme ve gelişme gösterirken çinkonun bitki bünyesinde hareket kabiliyeti iyi olmadığından, noksanlık halinde yaşlı yapraklardan yeni oluşan yapraklara çinko taşınması olmaz. Bu nedenle de noksanlık belirtileri genç yapraklarda kendini belli ederek bitkilerde  gelişim sorunları oluşturur. Kesinlikle domatese çinko uygulaması yapılması gerekir. Çinko eksikliğinde yanan bir görüntü oluşmaktadır. Çinko gübresi verilmesiyle bitki tedavi edilebilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP