Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar?

Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar?

ABONE OL
Mart 30, 2023 07:41
Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar?

Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar? Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. İlk olarak fosforlu gübre türleri verilirse çiçeklenme ve meyve tutumu artırmaktadır. Verilme zamanları gübre çeşitlerine göre de farklılıklar göstermektedir. Azotlu gübreler 2 veya 3 kısımda bölünerek verilmesi gerekmektedir. İlk kısımda domates tohumu ekim veya dikimle beraber verilmesi gerekmektedir.

İkinci ve üçüncü partiler ise sebze türüne ve gelişme durumuna göre sonraki dönemlerde verilmesi gerekmektedir. Fosforlu gübreler ve potaslı gübreler verilmesi gerekmektedir.

Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar? Tüm işlemlerden yapılmadan, herhangi bir gübreleme yöntemi uygulamadan önce, alanın toprak durumu kontrol edilmelidir. Bu nedenle toprak analizi yaptırmak şarttır. Ayrıca  altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak gerekli bir durumdur. Ekim işlemi için  alanların tümü aynı değildir. Bu nedenle toprak ve doku analizi sonucunu dikkate almak gerekmektedir. Aynı zamanda tarlada daha önce yetiştirilen  ürünlerinde bilinmesi ve daha sonra gübreleme programı uygulanması gerekmektedir. Taban gübrelemesi mutlaka toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Taban gübresi ürün arazide yokken yapılan gübre olarak bilinmektedir. Organik kaynaklı gübreler hem toprak yapısı için hem de yetiştirilecek ürün için olumlu etki özelliğine sahiptir.

Bitkilerin daha çok üreme organlarında bulunan fosfor, bitkinin generatif gelişmesi için etkili olmaktadır. Fosfor eksikliğinden en  çok çiçek, meyve ve tohum zarar görmektedir.  Ancak, fosfor noksanlığı bitkinin gelişmesi olumsuz etkilenmektedir. Fosfor noksanlığı olan çiçek oluşumu azalmaktadır. Domates tohumu büyüme ve gelişme gösterdikçe meyveler küçük ve kalitesiz olmaktadır. Bitkilerin metabolizmasında önemli rol oynayan fosfor, dokuların daha sağlam olmasını sağlayarak bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.

Domateste Çiçeklenme Nasıl Artar? Azotlu gübre verilmesi çiçeklenmeyi arttırmaktadır. Ancak, azotlu gübreler yaprakların iri ve geniş olmasına, açık yeşil ve sarımsı renk almasına engel olur. Bitki sert ve dik bir görünümdedir. Gövde ince, sert ve lifsi bir yapıda olur. Çiçek oluşumuna ve meyve olgunlaşmasını sağlar. Meyveler büyür ve gelişmesini sağlar, kızarmasını sağlar, yaprak renkleri daha canlıdır. 3 kg magnezyum nitrat, 2 kg amonyum nitrat ve 3 kg demir  verilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte domates tohumu 200 gr çinko 500 gr bor 200 gr şeklinde çiçeklenme için verilmesi gerekir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP